huishoudhulp

Dienstencheques aanvragen? Slim idee!

Kom je handen tekort in het huishouden? OZ helpt je een handje bij het poetsen, strijken, boodschappen doen of koken . Je betaalt met dienstencheques, waardoor die hulp enorm voordelig wordt. Lees verder om te ontdekken hoe het systeem werkt of om dienstencheques te bestellen. Wil je meteen dienstencheques aanvragen? Daarvoor heb je een Sodexo-gebruikersnummer nodig. We leggen je graag uit hoe je dit in orde maakt.

Sodexo-nummer aanvragen Dienstencheques kopen

 

 

Dienstencheques bestellen: praktische details

Voor wie dienstencheques wil bestellen om huishoudhulp mee te betalen, zetten we graag enkele praktische details op een rijtje.

 • Je hoeft geen klant te zijn van OZ.
 • De kostprijs van een dienstencheque bedraagt € 9 voor de eerste 400 cheques en € 10 voor de volgende 100 cheques. (Je kan per jaar niet meer dan 500 cheques bestellen.)
 • Je krijgt een belastingvermindering van € 1,80 per cheque.
 • Dit fiscaal voordeel geldt voor de eerste 163 aangekochte cheques per persoon per kalenderjaar.
 • In een gezin mogen beide partners elk maximaal vijfhonderd dienstencheques bestellen per kalenderjaar.
 • Een dienstencheque is vanaf de aankoop een jaar geldig.

 

Dienstencheques aanvragen met je Sodexo-gebruikersnummer

Dienstencheques kopen doe je via de Sodexo-website met behulp van je Sodexo-gebruikersnummer. Heb je nog geen gebruikersnummer? Er zijn twee manieren om dit aan te vragen.

 • Online
  De snelste manier om een Sodexo-gebruikersnummer te regelen is via de website van Sodexo.
 • Via de post
  Je kan je Sodexo-gebruikersnummer ook via de post aanvragen. Hiervoor heb je een specifiek formulier nodig dat je consulent je kan bezorgen. (Vind een consulent in jouw regio.)

Het ingevulde formulier stuur je naar:
Sodexo, Cel Dienstencheques
Pleinlaan 15
1050 Brussel

Zodra Sodexo je gegevens verwerkt heeft, krijg je je gebruikersnummer per post toegestuurd.

Dienstencheques bestellen

 

Huishoudhulp betalen met dienstencheques

Je kan je dienstencheques inzetten om een poetshulp , strijkdienst  of huishoudelijke hulp  te vergoeden. Je betaalt je hulp altijd met één dienstencheque per gewerkt uur. De tarieven zijn hetzelfde voor elektronische en papieren dienstencheques, maar OZ werkt standaard met elektronische dienstencheques omdat dit het snelst en het eenvoudigst is. 

Hoe de hele procedure er nu precies uitziet? We zetten de stappen op een rij.

Je bestelt elektronische dienstencheques. 

 Je cheques verschijnen op je elektronische profiel. Je kan er nu mee betalen.

 Je poetshulp komt langs en geeft na afloop haar gewerkte uren door aan Sodexo.

 Sodexo verwerkt de prestaties en jij bevestigt de uren binnen de negen kalenderdagen. (Vergeet je te bevestigen, dan worden de prestaties automatisch goedgekeurd.)

 Je huishoudhulp wordt uitbetaald.

 

Zo eenvoudig is het!

 

Dienstencheques en de belastingen

Dienstencheques bieden een groot voordeel wat belastingen betreft. Ze zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor je voor een uur huishoudhulp slechts € 7,20 moet neertellen in plaats van € 9! De overheid past het verschil van € 1,80 bij. 

Elk jaar krijg je rond 1 maart van Sodexo een fiscaal attest dat je bij je belastingaangifte moet stoppen om van het fiscaal voordeel te genieten.

Het voordeel geldt voor de eerste 156 aangekochte cheques per persoon per kalenderjaar. Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan hebben zowel jij als je partner recht op belastingvermindering voor de eerste 156 cheques. Meer dienstencheques bestellen mag zeker, maar dan geldt het belastingvoordeel niet meer.

De kostprijs van dienstencheques

In een gezin mogen jij en je partner per kalenderjaar elk maximaal vijfhonderd dienstencheques bestellen: vierhonderd cheques aan € 9 en honderd cheques aan € 10.1

Bij de kostprijs van dienstencheques rekent OZ, net als sommige andere dienstenchequebedrijven, een kleine administratieve bijdrage van € 0,41 per cheque. Dit doen we enerzijds om veiligheids- en preventiemaatregelen te kunnen nemen. Anderzijds maakt deze bijdrage het mogelijk om opvolging, ondersteuning en coaching te bieden aan onze poetshulpen, zonder te raken aan hun loon. Concreet geven we nieuwe huishoudhulpen een uitgebreide startersopleiding; we evalueren ons team op het vlak van onder meer strijken en communicatievaardigheden; en we organiseren een jaarlijkse medewerkersvergadering waarop het welzijn en de gezondheid van de poetshulpen centraal staat. Zo ben jij zeker van een kwalitatieve dienstverlening en kan je rekenen op een betrouwbare, gemotiveerde en goed opgeleide poetshulp! 

De administratieve bijdrage wordt twee keer per jaar gefactureerd, eerst voor de periode van januari tot juni en vervolgens voor juli tot december.


‘Je staat als klant natuurlijk niet te springen om een administratieve bijdrage te betalen, maar ik begrijp wel dat dit nodig is om de huishoudhulpen een deftige opleiding en begeleiding te kunnen geven.’ 
Roel (37), IT-consultant


Heb je nog vragen over dienstencheques? Contacteer ons gerust voor meer informatie!

 
1 Voor bepaalde specifieke gezinssituaties gelden andere voorwaarden. www.dienstencheques-vlaanderen.be vertelt je er alles over.