poetshulp met dienstencheques

Milieuvriendelijke poetshelden

Onze grootmoeders wisten het al: je kan perfect poetsen met natuurlijke producten. Ze zijn biologisch afbreekbaar en met een beetje geluk heb je ze al in huis: citroen, azijn, soda …

Douchekop reinigen

Maak je douchekop als nieuw door hem gedurende een uurtje in azijn onder te dompelen. Of hang een waterdicht zakje met daarin azijn met een elastiekje aan je douchekop.
 

Blinkende lavabo, tegels, kranen

Spoel je lavabo goed uit met water. Breng azijn aan met een soepele spons en droog af met een droge doek. Dit trucje geldt ook voor de tegels en de kranen. Of wrijf je lavabo in met een halve citroen: je lavabo fonkelt als nooit tevoren.
 

Antikalk

Bij hardnekkige kalkaanslag bv.rond de kraan of een afloopstreep in  het toilet, leg je een tissue of stukje toiletpapier op de kalkvlek. Deze doordrenk je met azijn, en laat je een paar uur inwerken.
 

Leidingen ontstoppen

Dit doe je door soda en heet water (niet-kokend) in je afvoer te gieten. Dat gaat lekker bruisen. Het werkt ook met een mix van azijn en water.

  • In een septische put doen bacteriën hun werk. Agressieve producten als javel en WC-reiniger doden die bacteriën. Giet ze dus nooit in je septische put. Azijn is het meest natuurlijke poetsmiddel en veel minder schadelijk, al gooi je het beter niet met liters tegelijk in je septische put.
     

Zeepresten en badoliestrepen in het bad

Weg met die vetlaag: steek de stop in, spreid sodakristallen in het bad en voeg warm water toe. Laat dit inweken.
 

Brandschoon toilet

Kalkaanslag in het toilet pak je zo aan: giet ’s avonds een halve liter azijn in de toiletpot en laat dit een nacht inwerken.


Krachtige ontvetter

De frietketel, dampkap of koffiekan poetsen of de groene aanslag op je terras aanpakken, kan met soda. Gooi één of een paar handjes sodakristallen in een emmer warm water. Poets hiermee, spoel en droog af. 
 

Microgolf reinigen

Leg een paar schijfjes citroen in een kommetje warm water. Laat de oven – met het kommetje erin – een paar minuten draaien totdat er waterdampen ontstaan. Daarna ruikt je oven lekker fris en kan je het losgeweekte vuil met een doekje verwijderen.
 

Vaatwasser ontgeuren en ontvetten

Laat een uitgeknepen citroen twee keer meedraaien in je vaatwasser, dat ontvet, ontgeurt en ontkalkt de leidingen.
 

Kalkvrije waterkoker

Azijn lost de kalk zienderogen op. Na gebruik kan je de azijn in het toilet gieten, dan kan hij daar verder ontkalken. Leg een lege en schone zeeschelp in je waterkoker, dat voorkomt nieuwe kalkaanslag.


Lees het volledige artikel in onze Profiel op pagina 20.