Gezondheid

Bevolkingsonderzoeken

De Vlaamse overheid organiseert en financiert vier bevolkingsonderzoeken. Elk jaar krijgen 1,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker. Daarnaast wordt elke pasgeboren baby onderzocht op aangeboren aandoeningen.

Via Mijngezondheid kan je zelf nakijken wanneer je je best nog eens laat onderzoeken en wat de resultaten waren van vorige onderzoeken.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Onder andere voldoende bewegen, niet roken, gezond eten en jezelf beschermen tegen de zon verkleinen de kans op kanker.

In het onderzoek naar kanker spelen de preventieve bevolkingsonderzoeken die de overheid organiseert een belangrijke rol. Hoe eerder bepaalde types van kanker opgespoord worden, hoe groter de kans op genezing. Help mee in de strijd tegen kanker en neem deel aan deze onderzoeken.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken: een preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker. Voor deze drie types kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. We raden je dus aan om zeker deel te nemen aan een preventief onderzoek als je daar een uitnodiging voor ontvangt.

  • Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: dit onderzoek is voor alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar. Om de 3 jaar krijgen deze vrouwen een uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen.
  • Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker: voor mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar. Deze doelgroep krijgt om de twee jaar een uitnodiging om met een afnameset een staal van hun stoelgang op te sturen naar een labo.
  • Het bevolkingsonderzoek borstkanker: een onderzoek voor vrouwen van 50 tot 69 jaar. Ze krijgen om de twee jaar een uitnodiging om een screeningsmammografie te laten nemen.

Bevolkingsonderzoeken naar aangeboren aandoeningen

Het bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen is voor pasgeborenen van 72 tot en met 96 uur.

Mijngezondheid: een overzicht van je preventieve onderzoeken

Mijngezondheid is een digitaal platform van de federale overheid. Hier vind je een overzicht van medische gegevens. Je kunt hier ook je deelnames aan de preventieve bevolkingsonderzoeken naar kanker raadplegen.

Je kunt zelf nakijken wanneer je je best nog eens laat onderzoeken en wat de resultaten waren van eerdere onderzoeken. Je gegevens worden alleen gedeeld als je daar toestemming voor gegeven hebt. Je gezondheidsgegevens worden bovendien enkel onder strikte voorwaarden geraadpleegd door artsen, je hoeft dus niet bang te zijn voor je privacy.