Hospitalia Medium

Hospitalisatieverzekering: Hospitalia Medium

Met een hospitalisatieverzekering ben je verzekerd voor de extra kosten bij een ziekenhuisopname. Schrijf je daarom via OZ in voor de hospitalisatieverzekering Hospitalia en bespaar jezelf heel wat financiële kopzorgen. Meer informatie over wat te doen bij ziekenhuisopnames vind je hier.

Bovendien kan je vanaf nu rekenen op extra hulp met het dienstenpakket Hospitalia Assist

Bereken je bijdrage

Hospitalisatieverzekering Hospitalia Medium in een notendop:

 • het comfort van een eenpersoonskamer
 • geen jaarlijks grensbedrag
 • geen franchise in Vlaamse ziekenhuizen met uitzondering van UZ Gent(1)
 • verblijf in twee- of meerpersoonskamer volledig terugbetaald
 • eenpersoonskamer:
  • bij een meerdaagse opname:
   • ereloonsupplementen terugbetaald tot 2x het officieel honorarium
   • kamersupplementen tot € 125 per dag
  • i.g.v. een dagopname:
   • ereloonsupplementen terugbetaald tot 1x het officieel honorarium
   • kamersupplementen tot € 80 per dag
 • een waarborg voor zware ziektes (optioneel)
 • dagvergoedingen tot € 360 in het buitenland
 • kosten 60 dagen voor tot 180 dagen na de opname terugbetaald
 • bijstand Hospitalia Assist: een dienstenpakket met extra hulp naar keuze. Tussenkomst tot €1000 per opname of zware ziekte, met maximum 2 opnames of zware ziektes per kalenderjaar. (1) Er wordt een franchise van 150 euro per meerdaagse ziekenhuisopname toegepast in geval van een verblijf in een eenpersoonskamer in een ziekenhuis dat ereloonsupplementen van meer dan 200% aanrekent in vergelijking met het overeenkomstentarief. De lijst van ziekenhuizen die meer dan 200% ereloonsupplementen aanrekenen kan je raadplegen via www.ziekenhuizenvrijstelling.be.

De hospitalisatieverzekering Hospitalia Medium dekt een groot aantal ziekenhuiskosten zonder jaarlijks grensbedrag en zonder franchise in alle Vlaamse ziekenhuizen met uitzondering van UZ Gent(1). Je kan rekenen op een terugbetaling van de meeste kosten die de verplichte verzekering niet terugbetaalt.

Wat verstaan wij onder 'een groot aantal ziekenhuiskosten'?

 • alle kamersupplementen tot maximum € 125 per dag bij een opname van meerdere dagen. Bij een dagopname: maximum € 80 in een eenpersoonskamer
 • ereloonsupplementen tot 2 keer het officieel honorarium en 1 keer het officieel honorarium bij een dagopname in een eenpersoonskamer 
 • de meeste kosten voor geneesmiddelenimplantaten en prothesen die wettelijk ten laste van de patiënt vallen
 • alle remgeldenpersoonlijke aandelen en forfaits die wettelijk ten laste van de patiënt vallen

Wil je weten hoeveel ereloonsupplementen jouw ziekenhuis vraagt? Kijk het hier na.

Ook bij een daghospitalisatie biedt Hospitalia Medium je een uitgebreide terugbetaling van de factuur en wordt er nooit een franchise toegepast. 

Andere terugbetalingen

 • Zijn er ook medische kosten vóór of na je hospitalisatie? Dan betaalt Hospitalia Medium de meeste remgelden en de supplementen (max. 1x het officieel honorarium), 60 dagen vóór en 180 dagen na hospitalisatie, terug. 
 • Dankzij de waarborg zware ziektes krijg je na toestemming van de Medische Adviseur per jaar tot € 7.000 terugbetaald voor medische kosten buiten een ziekenhuisopname (optioneel).
  • Geldig bij de volgende zware ziektes (31): kanker, leukemie ziekte van Parkinson, ziekte van Hodgkin, ziekte van Alzheimer, aids, tuberculose, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, cerebrospinale meningitis, poliomyelitis, spierdystrofie, encephalitis, tetanus, mucoviscidosis, ziekte van Crohn, brucellose, levercirrose ingevolge hepatitis, sclerodermie met aantasting van de organen, diabetes type 1, rectocolitis ulcerosa, ziekte van Pompe, malaria, typhus exanthematicus, typhoïde en paratyphoïde aandoeningen, difterie, cholera, miltvuur, ziekte van Creutzfeldt-Jakob, nierinsufficiëntie waardoor men niet zonder dialyse kan, orgaantransplantatie (met uitzondering van hoornvlies- en huidtransplantatie).
 • Moet je in het buitenland overnachten in het ziekenhuis? Dan kan je rekenen op dagvergoedingen tot € 360.

Bijstand Hospitalia Assist

Ziekenhuisopnames worden steeds korter. Aangezien een goed en gerust herstel voor ons cruciaal is, bieden we jou vanaf 1 april het dienstenpakket Hospitalia Assist aan. Daarbij krijg je extra hulp naar keuze en het biedt een tussenkomst tot €1000 per opname of zware ziekte, met een maximum van 2 opnames of zware ziektes per kalenderjaar. Meer informatie hier.

Je tegemoetkoming aanvragen

Wens je een tegemoetkoming van Hospitalia Medium? Upload het ingevulde tussenkomstdocument en je originele ziekenhuisfactuur dan via Mijn OZ of steek je facturen in een OZ-brievenbus. Je hoeft hiervoor niet het kantoor binnen te stappen.

Voor de toekenning van de waarborg zware ziekten moet je een apart aanvraagdocument indienen.

In Mijn OZ kan je gepersonaliseerde documenten downloaden of aanvragen.

Mijn OZ

 


(1) Er wordt een franchise van 150 euro per meerdaagse ziekenhuisopname toegepast in geval van een verblijf in een eenpersoonskamer in een ziekenhuis dat ereloonsupplementen van meer dan 200% aanrekent in vergelijking met het overeenkomstentarief. De lijst van ziekenhuizen die meer dan 200% ereloonsupplementen aanrekenen kan je raadplegen via www.ziekenhuizenvrijstelling.be


Afhankelijk van de leeftijd waarop je aansluit bij Hospitalia Medium, verschilt de prijs. Hier vind je een overzicht van de maandelijkse bijdragen: 

Maandelijkse bijdrage per persoon vanaf 1/01/2021
Leeftijdsgroepen Hospitalia Medium
Waarborg Zware Ziekten

Aangesloten voor 01/01/1994 of, na deze datum, tussen 0 en 45 jaar*

0 - 17 jaar € 6,28 € 0,30
18 - 24 jaar € 7,88 € 0,37
25 - 49 jaar € 19,95 € 0,95
50 - 59 jaar € 24,48 € 1,16
60 jaar en ouder € 44,10 € 2,12

Aangesloten na 01/01/1994, tussen 46 en 49 jaar*

46 - 49 jaar € 20,93 € 0,95
50 - 59 jaar € 25,69 € 1,16
60 jaar en ouder € 46,30 € 2,12

Aangesloten na 01/01/1994, tussen 50 en 54 jaar*

49 jaar** € 21,92 € 0,95
50 - 59 jaar € 26,90 € 1,16
60 jaar en ouder € 48,50 € 2,12

Aangesloten na 01/01/1994, tussen 55 en 59 jaar*

55 - 59 jaar € 36,61 € 1,16
60 jaar en ouder € 66,06 € 2,12

Aangesloten na 01/01/1994 vanaf 60 jaar*

59 jaar ** € 41,47 € 1,16
60 jaar en ouder € 74,83 € 2,12

Wil je meer weten over de samenstelling van deze bijdragen? Surf dan naar de website van 'MLOZ Insurance'.

Tarieven geldig vanaf 01/01/2021.

* Op de begindatum van de aansluiting
** Leeftijd op 1 januari van het jaar van aansluiting

Let op! Er gelden verhoogde bijdragen voor wie inschrijft vanaf de leeftijd van 46 jaar. Raadpleeg de 'Algemene voorwaarden Hospitalia Medium 2021' voor meer info of neem contact op met je plaatselijk OZ kantoor.


Hospitalia Medium en OZ

Om je te verzekeren via Hospitalia Medium moet je klant zijn van de ziekenfondsafdeling van OZ.

Ben je al OZ klant en wil je aansluiten bij Hospitalia Medium?

Dat kan heel eenvoudig. Klik onderaan deze pagina op 'Sluit aan' en kies vervolgens voor online aansluiten, of op papier. In het eerste geval kan je ook gepersonaliseerde documenten downloaden in je onlinekantoor Mijn OZ.

Je kan ook je persoonlijke klantenadviseur contacteren.

Nog geen ziekenfondsklant van OZ? Neem vandaag de eerste stap!

Onze uitstekende hospitalisatieverzekering heb je al ontdekt. Nu de rest van ons ziekenfonds nog.

OZ is een onafhankelijk en kritisch ziekenfonds, een jonge organisatie met een frisse kijk op gezondheid. Onze innovatieve, transparante en persoonlijke dienstverlening staat centraal. Dat vertaalt zich concreet in een heleboel interessante voordelen: van de terugbetaling van je dokterskosten tot poetshulp. Van je hospitalisatieverzekering tot je vakantie.

Maak een afspraak om meer te weten te komen over OZ en Hospitalia Plus. Of word meteen klant.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Je kan bij Hospitalia Medium aansluiten tot en met 65 jaar. Ben je ouder? Kies dan voor onze basisverzekering Hospitalia. Een nieuwe aansluiting bij deze verzekering start vanaf de maand nadat we de aansluitingsformulieren hebben ontvangen.
 • Vanaf de startdatum van de aansluiting geldt een wachttijd van 6 maanden. Bij een overstap van een gelijkwaardige verzekering kan de wachttijd eventueel ingekort of geschrapt worden. 
  Voor bevallingen in de 7e, 8e en 9e maand van aansluiting gelden beperkingen op de terugbetaling als je in een eenpersoonskamer verblijft.
 • Hospitalia Medium is een gezinsverzekering. De aansluiting is verplicht voor alle leden van het gezin (titularis en personen ten laste) die niet verzekerd zijn door een andere hospitalisatieverzekering.

Je ontslag indienen

Wil je niet langer verzekerd zijn via Hospitalia? Je kan je verzekering altijd stopzetten. Hou wel rekening met een opzegtermijn van minimum 1 maand. Die begint te lopen op de eerste dag van de maand volgend op de verzending van het aangetekende schrijven of afgifte van de opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs.


OZ Gezondheid, bereken je voordeel

Bereken je bijdrage

OZ een slimme zet

Sluit online aan

OZ gezondheid: kalender

Afspraak vragen