man gaat van de trap

Omgaan met valangst

Iedereen kan vallen, maar het overkomt ouderen vaker dan jongeren. Soms wordt de angst om te vallen dan zo groot dat het hun leven bepaalt. Dat hoeft niet zo te zijn. Onze tip: maak valangst bespreekbaar. Zo kan je samen zoeken naar een oplossing.

Valangst zorgt ervoor dat ouderen net meer risico lopen om te vallen, zo vernemen we van professor Koen Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. “De angst om te vallen kan namelijk zo groot zijn dat de oudere minder gaat bewegen, waardoor de spierkracht en het evenwichtsgevoel afnemen. Hierdoor zal hij of zij een ander stappatroon hanteren, waardoor de kans op een val net toeneemt. Zoals het gezegde luidt: rust roest.”

Door valangst komen ouderen vaak in een negatieve spiraal terecht. Door minder te bewegen worden ze steeds afhankelijker van anderen. Hun zelfvertrouwen daalt en ze nemen minder vaak deel aan sociale activiteiten. Datvergroot de kans op vereenzaming, depressie en een verminderde levenskwaliteit.

praten over valangstPraten over valangst

“Om uit deze negatieve spiraal te geraken, adviseren we ouderen om over hun angst of bezorgdheid te praten, bijvoorbeeld met familie of vrienden, of indien nodig met de verpleegkundige of huisarts”, adviseert professor Milisen. “Verder raden we ouderen aan om ondanks de angst om te vallen toch in beweging te blijven. Regelmatige beweging of een specifiek oefenprogramma bij de kinesitherapeut kunnen meer houvast geven.” Denk dus niet te snel dat er niets meer aan te doen is, of dat het jou niet zal overkomen. Soms kunnen kleine zaken al het verschil maken. We geven je hier alvast een aantal tips:

1. Blijf actief

Probeer niet te lang stil te zitten. Een kinesist kan je helpen met een beweegprogramma om je spierkracht en evenwicht te trainen. Maar ook kleine klusjes doen of met de kleinkinderen spelen zorgen ervoor dat je in beweging blijft. Beweeg altijd in functie van je eigen mogelijkheden.

2. Draag gepaste schoenen

Draag degelijke, gemakkelijke schoenen die je voet goed omsluiten en niet te stug zijn. De zool is best plat. Kies liever gesloten pantoffels. Zorg ervoor dat je de juiste maat draagt. Schuiven je voeten tijdens het stappen, dan zijn je schoenen te groot.

3. Kijk uit

Draag je een bril?Hou hem dan altijd binnen handbereik en zet hem ook ’s nachts op als je naar het toilet gaat. Laat je ogen jaarlijks controleren door een oogarts.

4. Eet gezond en ga naar buiten

Ongezond of te eenzijdig eten kan osteoporose in de hand werken. Vooral calcium en vitamine D spelen een cruciale rol voor gezonde botten. Calcium vind je onder meer in melkproducten, groenten en fruit. Vitamine D maakt je lichaam aan dankzij blootstelling aan de zon. Ga dus zoveel mogelijk naar buiten, al is het maar om even in je tuin of op je terras te zitten.

5. Maak je huis veilig

Voorkomen is beter dan genezen. Dus pas op met gladde en natte vloeren, losliggende kabels en opkrullende tapijten. Klim niet op een stoel om iets uit een hoge kast te nemen. Laat handgrepen plaatsen in het toilet of de douche indien nodig. Zorg voor voldoende verlichting, ook als je ‘s nachts opstaat.

6. Pas op met medicijnen

Kalmeer- en slaapmiddelen verhogen het risico op een val. Bespreek het gebruik van medicijnen altijd met je huisarts.

 

Gespot bij Shopavita.be

 

 James station videofoon

Econorail
JAMES STATION

ECONORAIL BEDSTEUN

Gebruiksvriendelijke videofoon om
op elk moment met vrienden en familie te bellen.
Een lichtgewicht bedsteun met opbergtas.

€ 399 - 10% = € 359,10

Bekijk dit product

 € 99 - 35% = € 64,35

Bekijk dit product

Bekijk het volledige gamma