Gezondheid

Belangrijke momenten in je leven zorgen soms voor extra adminstratie

Op sommige momenten in je leven, kan het gebeuren dat je het ziekenfonds moet verwittigen om administratief in orde te zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Hierbij geven we bij deze verschillende fases de nodige uitleg.

Geboorte of adoptie

Wat te doen bij een geboorte of adoptie Zwanger zijn is voor de meesten een euforische belevenis. Af en toe moet je echter wel het hoofd erbij houden, want er komt heel wat administratie bij kijken. Van geboorteaangifte tot zwangerschapsuitkering, we zetten het voor je op een rijtje.

Wat te doen bij geboorte of adoptie?

Verhuizen

Wat te doen als je verhuist Ga je zelfstandig wonen? Of verhuis je binnenkort naar een leuke nieuwe woning? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het ziekenfonds. Zo zijn wij op de hoogte van je nieuwe adres en  komt onze correspondentie op het juiste adres aan.

Wat te doen bij verhuis of adreswijziging?

Echtscheiding

Wat te doen als je gaat scheiden Een echtscheiding heeft gevolgen voor je ziekenfondsdossier. Als een partner ten laste staat van de andere partner, dan moet je aansluiting nagekeken worden. Er moet ook gekeken worden bij welke partner de eventuele kinderen ten laste moeten staan.

Wat te doen bij een feitelijke of wettelijke scheiding?

Overlijden

Wat te doen bij een overlijden Ondanks het verdriet bij een overlijden moeten er helaas heel wat praktische zaken geregeld worden. Het ziekenfonds moet op de hoogte gebracht worden van het overlijden. Daarnaast moeten ook een aantal andere instanties ingelicht worden. Voor begeleiding en steun kan je steeds terecht op de sociale dienst.

Wat te doen bij een overlijden?

Afgestudeerd

Wat te doen als je afstudeert

Diploma op zak? Volop op zoek naar een eerste job? Eenmaal je bent afgestudeerd is het belangrijk dat je je inschrijft als titularis bij het ziekenfonds. Ook als je 25 wordt en nog studeert is dit nodig. Vanaf die leeftijd kan je immers niet langer ten laste zijn van je ouders. 

Wat te doen als je afstudeert?

Eerste job

Sleutelmoment - Eerste job Ik start mijn eerste job, wat moet ik in orde brengen? Zorg eerst voor een zichtrekening en sluit je nadien in eigen naam aan bij een ziekenfonds. Als je ziek wordt, betalen wij je medische kosten terug.

Wat te doen als je begint te werken?

Huwelijk of samenwonen

Wat te doen als je trouwt of gaat samenwonen In het huwelijksbootje stappen of gaan samenwonen is een heuglijke gebeurtenis en een belangrijke stap in je leven. Als je trouwt of gaat samenwonen, moet je het ziekenfonds een huwelijksattest of een attest van samenwoonst van je gemeente bezorgen.

Wat te doen als je gaat samenwonen of trouwt?

Pensioen

Wat te doen als je op pensioen gaat Ga je op pensioen of ben je pensioengerechtigd? Als je vragen hebt over je pensioen dan kan je altijd terecht bij onze sociale dienst. We helpen je graag verder met bijvoorbeeld je administratie bij de RVA en het RIZIV.

Wat te doen als je op pensioen gaat?

Nieuw in België

nieuw in belgie

Kom jij wonen of werken in België? Spannend! Verhuizen naar een ander land is een grote stap en je zal heel wat nieuwe dingen ontdekken. Maar wist je dat we ook een sterke en betaalbare ziekteverzekering hebben?

Wat te doen als je naar België verhuist?