In november zijn we gesloten op maandag 1 en van donderdag 11 t.e.m. zaterdag 13 november.  Op Mijn OZ kan je 24/7 terecht. Je mag alle documenten en attesten in de OZ brievenbus stoppen. Deze wordt dagelijks geledigd.
afgestudeerd, wat nu

Afgestudeerd! En nu?

Ben je afgestudeerd? Of heeft jouw zoon of dochter dat felbegeerde diploma op zak? Proficiat! Dit is een mijlpaal, en de eerste stap naar een leven op eigen benen. Maar hoe zit dat nu ook alweer met je ziekenfonds?
 

Aansluiten in eigen naam?

Wie studeert, blijft - tot zijn 25ste - aangesloten bij het ziekenfonds van de ouders. Maar zodra je een job te pakken hebt of afstudeert, word je niet langer als kind ten laste beschouwd. En moet je dus ook in eigen naam bij je ziekenfonds aansluiten. Dit kan het ziekenfonds zijn waar je ouders bij zijn aangesloten of je kan verschillende ziekenfondsen vergelijken om te bekijken welke het beste bij je past.

Concreet zijn er 4 situaties waarbij je zelf moet aansluiten:

  • Als student vanaf je 25ste.
  • Als werkende zodra je een 1ste job hebt.
  • Als werkzoekende na je studies en wachttijd.
  • Als zelfstandige vanaf je je onderneming opstart.

Welke stap zet ik eerst?

Elke situatie is natuurlijk anders. Misschien ga je meteen aan het werk, of wil je eerst je opties bekijken voor je een contract tekent. Zelf aansluiten bij je ziekenfonds moet je vanaf nu sowieso, maar het moment waarop je dat doet, hangt van jouw persoonlijke situatie af. De kolom hieronder maakt je wegwijs! 

  Ik ben student Ik zoek een job Ik heb een job Ik word zelfstandige
Stap 1 Zolang je geen 25 bent, ben je kind ten laste. Tenzij je werkstudent bent en meer dan een bepaald bedrag per jaar verdient. Meer info over hoeveel je als werkstudent mag verdienen als persoon ten last, vind je op de website van de sociale zekerheid. Afgestudeerd en klaar om een job te zoeken? Je schrijft je best zo snel mogelijk in als werkzoekende bij de VDAB. Al meteen een job te pakken. Jij weet duidelijk wat je wil. Zodra je werkt, sluit je aan in eigen naam bij je ziekenfonds. Vlieg je er meteen in als zelfstandige? Knap! De eerste stap is een zichtrekening in eigen naam openen bij je bank als je die nog niet hebt.
Stap 2

Verjaard en 25 geworden, of verdien je meer dan het wettelijke plafond voor werkstudenten? Dan moet je in eigen naam aansluiten bij je ziekenfonds.

Ingeschreven als werkzoekende? Dan doorloop je nu een wachttijd van 310 dagen voor je een uitkering kan krijgen. Wist je trouwens dat je als schoolverlater soms nog recht hebt op het Groeipakket

Ben je via je werkgever verzekerd voor ziekenhuiskosten? Da’s mooi! Maar wat als je van job verandert? Met een wachtverzekering blijf je ook dan verzekerd, en dat al vanaf € 2,86 per maand. Ontdek meer over Hospitalia Continuïteit

Een zichtrekening geopend? Tijd om een ondernemingsnummer aan te vragen. Schrijf je hiervoor in bij een erkend ondernemingsloket. Elk loket heeft ook een sociaalverzekeringsfonds. Door aan te sluiten en elk kwartaal een bijdrage te betalen zijn je sociale rechten verzekerd als je ziek zou worden en een uitkering nodig hebt.

Stap 3   Is je wachttijd afgelopen en ontvang je een uitkering als werkzoekende? Dan ben je geen kind ten laste meer. Sluit in eigen naam aan bij je ziekenfonds.   Aan de slag als zelfstandige? Sluit aan in eigen naam bij je ziekenfonds. Hou het bewijs van inschrijving bij je sociaalverzekeringsfonds alvast bij de hand, net als het betaalbewijs van de eerste sociale bijdrage. 

 

Zoveel redenen om aan te sluiten bij OZ

Ziekenfondsen zijn er genoeg. Maar je wil natuurlijk meer dan vlotte terugbetalingen na een bezoek aan je huisarts. En dat hebben we bij OZ helemaal begrepen. Als onafhankelijk ziekenfonds met een frisse kijk op gezondheid maken we het verschil. Terugbetalingen voor sportclubs, welzijn, sauna, medische apps en zoveel meer, jongeren kunnen rekenen op vele voordelen waar ze écht iets aan hebben.

  • Voordelig tarief: maar € 8,54 per maand
  • Online kantoor: je ziekenfondszaken regel je snel en eenvoudig via Mijn OZ
  • Relevante voordelen: mooie voordelen die jouw gezondheid een boost geven
  • Topverzekeringen: betrouwbare en betaalbare verzekeringen voor extra bescherming

Extra verzekering? Extra voordelig voor jongeren

Als je zelf aansluit bij je ziekenfonds is het zeker nuttig om een extra verzekering mee te nemen. Want ze bieden je uitgebreide bescherming tegen onverwachte kosten die hoog kunnen oplopen. Bijvoorbeeld door een opname in het ziekenhuis of een dure tandbehandeling. Bovendien zijn deze verzekeringen het voordeligste als je vroeg instapt. Hoe jonger je bent, hoe minder bijdragen je betaalt.

Altijd op zak, altijd dichtbij

Regel jij graag alles zelf? Dan voel je je vast thuis bij ons. Niet alleen je ziekenfondszaken regel je snel en eenvoudig online, ook aansluiten is kinderspel. Krijg je graag persoonlijk advies? Dan nemen we ruim de tijd voor je! Maak vrijblijvend een afspraak, waar en wanneer het jou past, en onze klantenadviseur staat voor je paraat.