Sleutelmoment - Eerste job

Eerste job. Hoe zit het met je ziekenfonds?

Zit je in de startblokken voor een eerste job? Proficiat! Een eigen loon, betekent op eigen benen staan. En dus ben je vanaf nu, officieel, niet meer ten laste van je ouders. Maar wat is nu precies de impact van je nieuwe statuut?

Ten laste, wat is dat?

Als kind ben je ten laste van je ouder(s) zolang je financieel afhankelijk van hen bent. Dus ook als student. Met dit statuut krijgen je ouders een aantal fiscale voordelen, en heb je onder meer recht op het Groeipakket of de vroegere 'kinderbijslag'. Maar zodra je werkt, heb je zelf een inkomen. En moet je administratief in eigen naam handelen.

Aansluiten in eigen naam, ook bij je ziekenfonds

Zodra je werkt, ben je titularis. Dat betekent dat je in eigen naam handelt, bijvoorbeeld als je een bankrekening opent, of aansluit bij een ziekenfonds. Concreet zijn er vier situaties waarbij je zelf moet aansluiten bij een ziekenfonds: als je werkt, als je werkzoekende bent en als je studeert en 25 wordt.

Ben je net 25 of afgestudeerd en op zoek naar je eerste job? Dan is deze informatie voor jou.

Ik start mijn eerste job, wat doe ik eerst?

Een ziekenfonds betaalt onder meer je medische kosten terug. Dat kan natuurlijk niet zonder een zichtrekening om je terugbetalingen op te storten. Een eerste logische stap is om een bank te kiezen en je eigen zichtrekening te openen. Zodra je die hebt, kan je dan in eigen naam bij een ziekenfonds aansluiten.

 1. Open een zichtrekening bij een bank.
 2. Bekijk de voordelen bij de verschillende ziekenfondsen.
 3. Kies het ziekenfonds dat bij je past!

Ziekenfondsen vergelijken, hoe begin ik eraan?

De verplichte ziekteverzekering is wettelijk geregeld. Dus hoeveel je terug krijgt voor een aantal medische zorgen, is bij elk ziekenfonds hetzelfde. Maar naast die wettelijke terugbetalingen, biedt ieder ziekenfonds nog een extra pakket aan voordelen aan. En die verschillen wel per ziekenfonds, net als de extra verzekeringen en de dienstverlening. Daarmee bespaar je al heel wat geld, maar ook tijd. Zeker als je een eerste job start, is dat mooi meegenomen.

 1. Jouw voordelen
  De voordelen van een ziekenfonds springen het meeste in het oog. Denk dus vooraf goed na welke terugbetalingen belangrijk voor je zijn. Bovendien verhoogt een ruim en gevarieerd voordelenpakket je kansen op meer terugbetalingen. Ook voor dingen waarvan je niet wist dat ze terugbetaald worden. Denk maar aan:

  • Sauna: tot € 25 per jaar
  • Sportabonnementen: tot € 25 per jaar
  • Slapen: vergoedingen tot € 100 voor slaaptraining
  • Optiek: terugbetalingen tot € 30 voor brillen en lenzen en extra korting bij de opticien

  Bereken nu al je voordelen bij OZ, met de handige tool.

 2. Betaalbare verzekeringen, een must-have
  Ben je via je werkgever verzekerd voor ziekenhuiskosten? Da’s handig. Maar wat als je van job verandert en even op adem wil komen voor je een nieuwe start? Met een wachtverzekering blijf je ook tussen twee jobs door verzekerd, en dat al vanaf € 2,86 per maand. Ontdek meer over Hospitalia Continuïteit.

  Geen hospitalisatieverzekering via je werkgever? Dan kan je rekenen op nog meer betaalbare kwaliteitsverzekeringen. En goed nieuws voor jou: hoe jonger je aansluit, hoe lager het tarief.

 3. Vlotte dienstverlening, minder administratie
  Regel jij graag alles zelf? Dan voel je je vast thuis bij een ziekenfonds dat ook online beschikbaar is, zoals Mijn OZ. Daarmee regel je je ziekenfondszaken snel en eenvoudig online, waar en wanneer het jou past. Want met een eerste job en een drukke levensstijl, heb je wel andere dingen aan je hoofd!

  Zoveel redenen om voor OZ te kiezen!

  Ziekenfondsen zijn er genoeg. Maar wil je meer dan vlotte terugbetalingen na een bezoek aan je huisarts, dan zit je goed bij OZ. Want als onafhankelijk ziekenfonds met een frisse kijk op gezondheid maken we het verschil.

  • Voordelig tarief: maar € 8,54 per maand
  • Online kantoor: je ziekenfondszaken regel je waar en wanneer je wil
  • Relevante voordelen: mooie voordelen die jouw gezondheid een boost geven
  • Topverzekeringen: betrouwbare en betaalbare verzekeringen voor extra bescherming

Aansluiten? Ook dat kan eenvoudig online. Krijg je graag persoonlijk advies? Dan nemen we ruim de tijd voor je! Maak vrijblijvend een afspraak en onze klantenadviseur staat voor je paraat!

Maak een afspraak