OZ gezondheidsvoordeel sociale dienst

Vrijwilligerswerking - Via OZ

Heb je een afspraak bij de dokter, maar geen vervoer? Of ben je op zoek naar iemand die je af en toe gezelschap kan houden? De vrijwilligersorganisatie Via OZ vzw zoekt voor jou een geschikte vrijwilliger!

Iedereen die zorgbehoevend is omwille van leeftijd, ziekte of handicap kan een beroep doen op de diensten van Via OZ.

Ben je op zoek naar vervoer voor je afspraak bij de dokter of in het ziekenhuis? Of ga je naar een hersteloord en kan niemand je brengen? Doe dan een beroep op Via OZ drive.

Een team van enthousiaste vrijwilligers staat voor jou klaar! Ze brengen jou met hun eigen wagen naar je afspraak. Indien nodig wachten ze ter plaatse om je nadien weer thuis af te zetten. Alvast een zorg minder.
 

Wat kost het?

 • je betaalt aan de vrijwilliger een kilometervergoeding: € 0,37/km (bedrag geldig sinds 1/07/2021, jaarlijks te indexeren)
 • de kilometers worden steeds gerekend vanaf de woning van de vrijwilliger

Ben je klant van OZ501? Dan kan je bovendien rekenen op een tegemoetkoming.
 

Moet de vrijwilliger wachten tijdens je afspraak?

 • het eerste halfuur is gratis
 • nadien betaal je per begonnen halfuur een wachtvergoeding van € 1,25/halfuur
   

Hoe vraag je niet-dringend ziekenvervoer aan?

Neem contact op met een OZ kantoor of contacteer je persoonlijke klantenadviseur. Je kan een aanvraag doen tot twee werkdagen vóór je afspraak

Kan je niet meerijden met een vrijwilliger?

Als je zittend kan meerijden, brengt een vrijwilliger je naar de afspraak. Vinden we geen beschikbare vrijwilliger? Zit je in een rolstoel? Of moet je liggend vervoerd worden? Dan gaan we samen met jou op zoek naar de meest geschikte oplossing!


Mensen met een groot hart, die zich met de glimlach inzetten voor een ander. Dat vind je bij Via OZ care!


Wat kan je verwachten?

Je kan op de vrijwilligers van Via OZ care rekenen voor volgende dienstverlening:
 • ze houden je gezelschap wanneer je daar behoefte aan hebt. Een leuke babbel of een korte wandeling kunnen wonderen doen
 • ze passen even op je partner of familielid. Zo kan je met een gerust hart even het huis uit
 • ze warmen je eten voor je op en helpen je tijdens de maaltijd. In gezelschap is eten immers veel aangenamer
 • ze doen je boodschappen voor jou, of samen met jou. Zo hoef je die zware verpakkingen niet alleen te sleuren


Wat kost het?

Je betaalt aan de vrijwilliger een onkostenvergoeding: € 2,50/begonnen uur (maximumvergoeding van € 1.308,38/jaar).


Hoe vraag je niet-dringend ziekenvervoer aan?

Neem contact op met een OZ kantoor of contacteer je persoonlijke klantenadviseurHeb je wat vrije tijd en wil je graag anderen helpen? Dan kan je je inzetten als vrijwilliger bij Via OZ vzw.

Wat is je taak?

Je kan kiezen voor Via OZ drive of Via OZ care.
 • Via OZ drive: als vrijwilliger breng je zieken, ouderen of personen met een handicap naar het ziekenhuis, de dokter of een hersteloord.
 • Via OZ care: als vrijwilliger hou je mensen gezelschap, doe je boodschappen, warm je maaltijden op of pas je op terwijl de partner of het familielid even het huis uit is

Jij geeft op voorhand aan welke opdrachten je wil en kan doen. Je beslist ook zelf wanneer en hoeveel tijd je investeert in Via OZ.

Wie kan vrijwilliger worden?

Iedereen die wat vrije tijd en een sociale ingesteldheid heeft, kan vrijwilliger worden bij Via OZ vzw.

Heb je interesse in Via OZ drive? Dan moet je beschikken over een eigen wagen, een geldig rijbewijs en een geldige autoverzekering.

Wat doet Via OZ vzw voor jou?

 • je krijgt de nodige ondersteuning en begeleiding
 • je bent goed verzekerd tijdens je opdrachten met een verzekering lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid. Voor de vrijwilligers van Via OZ drive is er ook een omniumverzekering voorzien
 • je krijgt interessante vormingskansen
 • jaarlijks organiseren we een gezellige daguitstap voor alle vrijwilligers
 • als vrijwilliger van Via OZ drive krijg je een kilometervergoeding: € 0,35/km (bedrag geldig sinds 1/7/2020, jaarlijks te indexeren). De kilometers worden gerekend van en naar je eigen woonplaats
 • als vrijwilliger van Via OZ care kan je rekenen op een onkostenvergoeding: € 2,50/begonnen uur (maximumvergoeding van € 1.308,38/jaar)

Hoe word je vrijwilliger?

 • mail naar via-oz@oz.be
 • of contacteer Charlotte Van Hoecke op 03 201 84 82
Ook voor meer informatie kan je hier terecht.


De Week van René (en alle andere OZ vrijwilligers!)

Van 27 februari tot 7 maart is het Week van de Vrijwilliger. Het moment dus om dankbaar stil te staan bij de waardevolle bijdrage die deze bijzondere mensen leveren. Want meer dan ooit, in deze stresserende coronatijden, maken zij écht het verschil. Zo ook vrijwilliger René, die onvermoeibaar klaar bleef staan voor onze OZ klanten.

Toen René negen jaar geleden met pensioen ging, was dat genieten. Eindelijk tijd om te klussen en zoveel andere dingen. Maar na een jaar begon het al stilaan te knagen. René zit niet graag stil, en houdt ervan om onder de mensen te zijn. En dat miste hij soms. Maar toen René en OZ elkaar vonden, viel er een puzzelstukje op zijn plaats.

RenéHoe hebben wij jou mogen vinden, René?

 Ik had een advertentie gezien om vrijwilliger te worden, en toen dacht ik: tiens, da’s misschien nog iets voor mij. Ik was toen net twee jaar met pensioen, en thuis een beetje ‘uitgeklust’ zeg maar. Ik wou met iets nieuws aan de slag en daarbij mensen helpen leek mij de perfecte combinatie van aangenaam en nuttig. En dus contacteerde ik OZ. Al tijdens het eerste gesprek met Charlotte, na zeven jaar nog altijd mijn coördinator, was er meteen een klik. Kort daarna ben ik als vrijwilliger gestart.

 

Hoe help jij onze klanten uit de nood?

Ik voer mensen van en naar het ziekenhuis of de dokter op vraag van OZ. Vaak zijn het ouderen of mensen die minder mobiel zijn. Maar af en toe vervoer ik ook jonge mensen die niet zelf mogen rijden door een ziekte of behandeling. Ik haal hen thuis op en voer hen naar hun medische afspraken. Afhankelijk van de zorgen die ze daar nodig hebben, blijf ik er wachten of ik kom later terug om hen naar huis te voeren.

Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou?

Ik haal ontzettend veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. De dankbaarheid van de mensen, dat is onvoorstelbaar. Het doet ook deugd om iets voor een ander te kunnen doen. Onze maatschappij is heel individualistisch, en ik denk dat we soms vergeten dat zorg dragen voor elkaar gelukkig kan maken. Niet alleen het vervoer telt voor de mensen, ook het feit dat ze eens een babbeltje kunnen doen onderweg. Zeker oudere mensen zijn daar heel content om. Ik heb veel vaste klanten, mensen die ik meerdere keren per week voor een lange periode vervoer, en dat schept echt een vertrouwensband. Ze kunnen 100% op me rekenen.

“René is echt een goeie mens. Sinds een jaar voert hij mij drie keer per week van en naar het ziekenhuis voor een nierdialyse. Normaal rijd ik niet graag met anderen mee, maar bij René ben ik helemaal op mijn gemak. Hij is een heel goede chauffeur, en blijft altijd rustig en voorzichtig. Bovendien is hij erg stipt. Da’s belangrijk voor mij, want na de dialyse ben ik heel moe. En dan is het fijn dat René altijd op tijd klaarstaat om mij terug naar huis te voeren.”

OZ klant Léon (85) over René

 

Wat heeft de coronacrisis teweeg gebracht voor jou en je klanten?

Veel ongerustheid vooral. In de eerste golf mochten we geen mensen meer vervoeren. Dat was best pijnlijk. Ik kon mij heel goed voorstellen hoe angstaanjagend dit voor veel van onze klanten moest geweest zijn. En dan plots een onbekende moeten inschakelen via de gewone taxidienst. Daar heb ik toch van wakker gelegen. Maar ook nu voel ik de impact nog. We werken volledig coronaproof met mondmaskers, ontsmettingsmateriaal en voldoende ventilatie, maar toch komen er minder aanvragen. Sommige mensen zijn bang om met corona besmet te worden, ook in de ziekenhuizen. Begrijpelijk natuurlijk, als je tot een risicogroep behoort. Ik kan alleen maar hopen dat we deze periode snel achter ons mogen laten.

Oprecht bedankt, René. Voor je tijd om met ons te praten én voor jouw inzet als vrijwilliger!

Ontdek Via OZ vzw

Ben je zorgbehoevend door leeftijd, ziekte of mobiliteit en zoek je iemand die jou kan helpen? De vrijwilligerswerking Via OZ zoekt voor jou een geschikte vrijwilliger. Om je naar het ziekenhuis of de dokter te voeren of om je af en toe gezelschap te houden. Ontdek het aanbod OZ Drive en OZ Care.

Zelf vrijwilliger worden? Mail naar via-oz@oz.be of bel Charlotte op 03 201 84 82.Brochures