Gezondheid

Thema's

Ben je op zoek naar relevante en diepgaande informatie over jouw gezondheid? OZ helpt je alvast een heel eind op weg!

Je vindt er informatie over uiteenlopende onderwerpen die allemaal één ding gemeen hebben: het draait om jouw gezondheid.

Van allergie tot orgaandonor worden. Van nuttige tips tot alle mogelijke tussenkomsten. We hebben alle informatie voor jou gebundeld per thema.


Allergie

Dossier allergie Allergie is een overdreven reactie van het  afweersysteem op onschadelijke stoffen uit onze omgeving. Symptomen zijn onder andere een  loopneus, jeuk, diarree of kortademigheid.

Het is belangrijk eventuele allergieën op te sporen zodat je de allergenen kan vermijden. Ga hiervoor langs de huisarts.

Meer info

Dementie

Dossier dementie Wat is dementie precies? Onder welke vormen komt dementie voor? Wat zijn de symptomen? Hoe ga je om met een persoon met dementie? Wat doet OZ om mensen met dementie te begeleiden? Vind het antwoord op al je vragen in ons dossier.

Meer info

EHBO bij kinderen

Dossier EHBO bij kinderen Wat moet je doen bij ongevallen bij kinderen tussen 0 en 3 jaar? Heeft je kindje zich verslikt, iets opgegeten dat niet eetbaar is of heeft het zich verbrand? Wat met een zonnesteek of een pijnlijke insectenbeet? We geven je een overzichtje  van de belangrijkste richtlijnen.

Naar het overzicht

Incontinentie

Dossier incontinentie Heb je last van urine- of stoelgangverlies? Dan lijd je misschien aan incontinentie. Ook bij pas bevallen vrouwen komt dit vaak voor. Lees snel verder voor meer info en praktische tips om incontinentie te verlichten of te vermijden.

Lees meer

Mentale gezondheid

burnout Voel je je eens minder goed? Je staat niet alleen. Praten, luisteren en zorgen voor elkaar versterkt onze mentale gezondheid. Hoe je daarmee aan de slag gaat, hebben we in dit dossier verzameld. Voor jou en iedereen die jou dierbaar is.

Lees meer

Obesitas

Dossier obesitas Obesitas is een chronische aandoening die tot gezondheidsschade leidt. De vaststelling van obesitas en overgewicht gebeurt door middel van je BMI en buikomtrek. Ontdek hier wat de gevolgen zijn en wat je kan doen om opnieuw een gezond gewicht te bereiken.

Meer info

Tanden

hoe poets je goed je tanden Ben je niet helemaal zeker of je wel goed poetst? Of weet je niet welke tandenborstel de beste keuze is? Voorkomen is beter dan genezen. Wij geven je enkele tips om minder tijd bij de tandarts te spenderen.

Lees meer

Prikkelbaredarmsyndroom

prikkelbaredarmsyndroom Het onderzoeksteam van professor Guy Boeckxstaens van de KU Leuven ontdekte een tijd geleden wat er precies gebeurt in de darmen van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom – een verschijnsel waarbij dokters tot voor kort voor een raadsel stonden. Meer nog: het team achterhaalde waarom darmen plots ‘prikkelbaar’ worden en zijn erg hoopvol over de behandeling. Professor Boeckxstaens geeft tekst en uitleg.

Lees het interview

Antibiotica

Antibiotica Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken, kan leiden tot resistentie en dat is gevaarlijk. Engageer jij je om antibiotica correct te gebruiken?

Meer info

Diabetes

Dossier diabetes Bij suikerziekte of diabetes zit er te veel suiker in je bloed doordat je te weinig of geen insuline produceert. Het is een chronische ziekte: je kan er niet van genezen maar behandeling is wel mogelijk. Ontdek hier de symptomen, diagnose en behandeling en wat OZ doet om je te helpen.

Meer info

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Met regelmaat je bloeddruk (laten) meten is belangrijk. Zo kan je eventuele problemen tijdig opsporen en ernstige aandoeningen vermijden. Lees meer over de symptomen en oorzaken en hoe je jouw bloeddruk kan meten.

Meer info

Leerstoornissen

Dossier leerstoornissen Heb je grote moeite met lezen en schrijven? Dansen de cijfers voor je ogen? Misschien is er sprake van een leerstoornis als dyslexie of dyscalculie. Een leerprobleem is tijdelijk en kan opgelost worden, een leerstoornis niet. Diagnose, behandeling en tegemoetkoming, je vind het allemaal in ons dossier.

Wat is dyslexie of dyscalculie?

Orgaandonor worden

Dossier orgaandonor worden Wens je orgaandonor te worden? Of wil je dat net absoluut niet? In dit dossier zetten we de belangrijkste info op een rijtje. Wat is het verschil tussen een transplantatie en een autopsie? Heeft mijn familie hier iets over te zeggen? Vind het antwoord op je vragen in ons dossier.

Lees verder

Stoppen met roken

stoppen-met-roken Ben je verslaafd aan sigaretten, e-sigaretten of nicotinepleisters? Je kans om voorgoed te stoppen wordt groter als je het goed aanpakt. We zetten enkele tips op een rijtje die je kunnen helpen om te stoppen met roken.

Lees meer

Vaccinaties

Vaccinaties Vaccins zijn de meeste doeltreffende manier om jezelf, maar ook je omgeving te beschermen tegen bepaalde ernstige ziektes.

Lees meer