Gezondheid

Hooikoortsklachten verlichten

Snotteren, niezen en tranende ogen. Voor mensen die last hebben van hooikoorts is er slecht nieuws: het pollenseizoen begint vroeger, duurt langer en wordt steeds heviger. Hoe dat komt en wat je ertegen kan doen, doen we hier uit de (zak)doeken.

Wat is hooikoorts?

De naam hooikoorts is wat ongelukkig gekozen, want het heeft helemaal niets met hooi of koorts te maken. Eigenlijk is het een allergische reactie op het stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten. Dat stuifmeel, ook wel pollen genoemd, komt dan in de lucht terecht, waardoor het contact maakt met de slijmvliezen in je ogen, neus, mond en longen. Mensen met hooikoorts ontwikkelen dan klachten.

De invloed van het weer

Het weer heeft een grote invloed op het aantal pollen in de lucht. De meeste grassen, bomen en planten bloeien tussen februari en september, waardoor je dan het vaakst klachten krijgt. Daar zit de opwarming van de aarde trouwens ook voor iets tussen. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat het bloeiseizoen vroeger begint en langer duurt. Bovendien zijn er meer pollen in de lucht op zonnige en warme dagen.

Van licht tot ernstig: de impact van hooikoorts

Voor veel hooikoortspatiënten blijven de klachten gering. Een loopneus, niezen of tranende ogen. Allemaal vervelend, maar niet al te ernstig. Maar voor sommigen wordt de impact onderschat, en kan de allergie hun dagelijkse leven serieus belemmeren. Naast irritatie aan ogen en neus kunnen ook benauwdheid, slecht slapen en concentratieproblemen optreden.

De boosdoener: te veel histamine

Histamine is een stof in ons bloed die een aantal processen in het lichaam regelt, waaronder het immuunsysteem. Hoewel dit een lichaamseigen stof is, kan je lijf maar een bepaalde hoeveelheid aan. Bij een allergische reactie produceert je lichaam extra histamine, wat een averechts eff ect heeft en irritaties veroorzaakt als je in contact komt met het allergeen.

Hulpmiddelen tegen hooikoorts

Tegen hooikoorts bestaan heel wat middelen. In welke vorm en wat ze doen, vind je hieronder. Bespreek altijd je klachten met je arts of apotheker om de juiste medicatie te kiezen.

  • Pillen: Ceterizine of loratadine blokkeren de werking van histamine in je bloed.
  • Neusspray: Antihistamine verhindert een loopneus en niezen. Met een cortisone-neusspray ontzwelt je neus.
  • Oogdruppels: Antihistamine voorkomt de aanmaak van histamine en vermindert irritatie aan de ogen.
  • Hooikoortsprik: Een prik met een kleine hoeveelheid allergenen vermindert je gevoeligheid ervoor.

Meer tips om hooikoorts te verlichten

  • Vermijd buitenactiviteiten als er veel pollen in de lucht zijn.
  • Je huis verluchten doe je best ’s ochtends of ’s avonds als er minder pollen zijn.
  • Pollen komen op je wasgoed te zitten als je het buiten laat drogen. Droog jouw wasgoed daarom binnen.
  • Was je haar voor het slapengaan om alle pollen eruit te spoelen.
  • Een regenbui doet het aantal pollen in de lucht afnemen. Ideaal om een frisse neus te halen.

Meten is weten

Er bestaan veel apps en websites waar je de hoeveelheid pollen in de lucht van dag tot dag kan raadplegen. Welke het beste bij je past, is voor iedereen anders. De website www.airallergy.sciensano.be is alvast een betrouwbare bron om het aantal en type pollen in de lucht te raadplegen.