Gezondheid

Word een Antibiotic Guardian

Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken, kan leiden tot resistentie en dat is gevaarlijk. Wil je die antibioticaresistentie helpen terugdringen? Word dan een Antibiotic Guardian!

‘Als ik een griepvaccinatie aangeboden krijg, zal ik die laten zetten’, ‘Ik zal mijn handen wassen na het niezen of hoesten om de verspreiding van infecties en antibioticaresistentie tegen te gaan’, ‘Als ik een patiënt antibiotica toedien, zal ik hem informeren over een correct antibioticagebruik’ … Op www.antibioticguardian.com staat een hele lijst beloftes voor zowel burgers, studenten als zorgverleners. Wil jij ook een Antibiotic Guardian worden? Kies dan één belofte en help mee om deze levensreddende medicatie te behouden voor de toekomst. Je kan ook vrienden, familie en collega’s uitnodigen om hetzelfde te doen!

Antibioticaresistentie = wereldwijde bedreiging

Door een overmatig en verkeerd gebruik verliezen antibiotica hun werking. Dat kan leiden tot langer ziek zijn of zelfs een risico op overlijden. Die resistentie is een wereldwijde bedreiging: in Europa wordt het aantal doden door resistentie aan antibiotica op 25.000 geschat. En als de situatie niet verbetert, zou antibioticaresistentie kunnen leiden tot 10 miljoen doden wereldwijd tegen 2050.

Antibiotica zijn …

… NIET werkzaam tegen virussen. Daardoor halen ze niets uit tegen ziektes als verkoudheden, griep, acute bronchitis, mazelen, rode hond, aids, de meeste vormen van oor- en keelontsteking en virale hepatitis.

… WEL werkzaam tegen bacteriën. Daardoor kunnen ze helpen bij infecties als een bacteriële longontsteking, bacteriële hersenvliesontsteking, wondinfecties en bepaalde vormen van oor- en keelontsteking. 

 


Resistentie

Een verkeerd antibioticagebruik speelt vooral in de kaart van de bacteriën. Steeds meer bacteriën worden namelijk resistent (ongevoelig) tegen antibiotica, met volgende gevaren tot gevolg:

  • Steeds minder antibiotica werken naar behoren.
  • Ziektes kunnen minder doeltreffend behandeld worden. 
  • Sommige ziektes worden ernstiger door een gebrek aan efficiënte antibiotica.

 

Bijwerkingen

Antibiotica bestrijden niet enkel de schadelijke bacteriën, ook de nuttige moeten eraan geloven. Wie antibiotica neemt, kan daardoor te kampen krijgen met volgende bijwerkingen:

  • Allergische reacties
  • Diarree
  • Maaglast
  • Schimmelinfecties

Blijven deze klachten duren tot na de antibioticabehandeling? Ga dan zeker langs bij je huisarts!

 

Een lager antibioticagebruik zorgt voor meer ernstige infecties.

Fout, als artsen minder antibiotica voorschrijven, leidt dat niet tot een toename van ernstige luchtweginfecties of complicaties van luchtweginfecties. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. 

Antibiotica doen je koorts sneller dalen.

Fout, antibiotica hebben geen rechtstreeks effect op koorts. Daarvoor gebruik je best koortswerende middelen.

Antibiotica helpen niet bij alle ziektes.

Klopt, antibioticagebruik is nutteloos bij griep, verkoudheden en andere ziektes die worden veroorzaakt door virussen. Ze werken enkel bij bacteriële infecties!

Antibiotica zorgen niet voor een sneller herstel.

Klopt, antibiotica hebben in de meeste gevallen nauwelijks effect op de duur en de ernst van de klachten. Niet de antibiotica, maar je afweersysteem zorgt ervoor dat je geneest.

Kinderen hebben meer antibiotica nodig dan volwassenen.

Klopt gedeeltelijk, kinderen worden vaker getroffen door bacteriële infecties dan volwassenen. Daardoor moeten ze dus ook vaker antibiotica nemen.

Let wel: bij kinderen zorgt een onnodig antibioticagebruik (bij griep, verkoudheden …) voor een verzwakking van het afweersysteem. Gebruik dus enkel antibiotica als het echt nodig is. Vraag advies aan je arts of apotheker!

 

Heel zorgvuldig omgaan met antibiotica is de enige manier om ervoor te zorgen dat bacteriën gevoelig blijven voor antibiotica. Let daarom op volgende punten:

  • Respecteer altijd de voorgeschreven dosissen en tijdstippen: sla nooit een inname over en neem ook altijd de hoeveelheden die je arts je heeft voorgeschreven.
  • Maak je antibioticakuur altijd volledig af: stop nooit vroeger met het innemen van antibiotica dan je arts heeft voorgeschreven. Voel je je al beter na enkele dagen? Dan blijft het toch nodig om je kuur af te maken. De bacteriën worden namelijk slechts geleidelijk vernietigd.
  • Bewaar je antibiotica niet: heb je restjes antibiotica over? Hou ze dan niet bij voor een volgende keer, maar breng ze naar je apotheker!

Praat erover met je arts en apotheker!

Je huisarts en apotheker zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen antibioticaresistentie. Heb je nog vragen rond een correct antibioticagebruik? Praat er dan over met hen!