De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
Hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.

Hoe doe je het?

Om je hartritme coherent te maken, moet je zes keer volledig ademhalen in één minuut. Je ademt daarvoor vier seconden in en zes seconden uit. Dit doe je gedurende 10 minuten, en twee keer per dag. Er zijn verschillende goede, gratis apps die je helpen. Probeer tijdens de oefeningen wel op elk moment het voorgeschreven tempo voor je ademhaling aan te houden. Ook als er moeilijke gedachten of emoties de kop opsteken.

Wat is het effect?

Hartcoherentie versterkt je weerbaarheid tegen stress: je lichaam zal minder snel van slag zijn als je in stressvolle situaties terecht komt. Het zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Al na tien dagen kan je een verschil merken, en na twee maanden oefenen, pluk je er alle vruchten van.

Voor wie?

Als je overspannen bent of van een burn-out herstelt, kan hartcoherentie helpen. Maar ook wie op zoek is naar rust heeft er baat bij. Vage klachten zoals een ijl gevoel in het hoofd, slecht slapen en concentratieproblemen kunnen soms voortvloeien uit chronische stress. Met hartcoherentie kan je de cirkel doorbreken.

Waarom hartcoherentie toepassen?

Als je hartritme coherent is, maakt je lichaam minder cortisol en meer DHEA aan. Cortisol is een stresshormoon, DHEA is een anti-stresshormoon. Het bijsturen van je hormoonproductie levert je aanzienlijke voordelen op:

  • Minder vermoeidheid
  • Beter slapen
  • Sterker immuunsysteem
  • Goed humeur
  • Meer focus en betere prestaties
  • Lagere bloeddruk
  • Minder piekeren
  • Verlichting van nek- en schouderpijn

Algemeen versterkt de positieve impact ook je weerbaarheid voor stress: je lichaam zal minder snel van slag zijn als je in stressvolle situaties terecht komt. Kortom: hartcoherentie zorgt voor een balans tussen lichaam en geest.

Niet uit de lucht gegrepen

De positieve gevolgen van hartcoherentie zijn wetenschappelijk bewezen. In onze buurlanden Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt de techniek al veelvuldig toegepast. In België is hartcoherentie minder ingeburgerd, maar daar komt stilaan verandering in.