Gezondheid

Behandeling

Incontinentie kan in 80% van de gevallen volledig worden verholpen. Bij de overige 20% kan de situatie bijna altijd worden verbeterd. Je huisarts kan je verder helpen om incontinentie te behandelen.

 

1.    Aanpassingen die je zelf kan doen

  • Drink voldoende water. Als je te weinig drinkt, kan je blaas geïrriteerd geraken. Dat gaat het ongewild urineverlies nog erger maken. Zorg er wel voor dat je de hoeveelheid water goed spreidt over de dag.
  • Koffie, thee en alcohol werken vocht afdrijvend waardoor je nog vaker naar het toilet zal moeten gaan.
  • Overgewicht kan urineverlies in de hand werken. Een paar kilo afvallen kan al voldoende zijn om het probleem te verminderen.
  • Stop met roken. Het roken zelf veroorzaakt geen incontinentie, maar als je gaat hoesten door het roken, verhoogt dat de druk op de blaas, waardoor het bestaande probleem wel erger wordt.

 

 

2.    Bekkenbodemoefeningen

De bekkenbodem zijn een spiergroep onder in de buik die de organen ondersteunen. De bekkenbodemspieren zorgen er ook voor dat je controle hebt over je blaas en darmen.
Sterkere bekkenbodemspieren kunnen zorgen voor meer controle over je blaas en darmen.

Je kan je bekkenbodemspieren trainen. Een kinesist kan je oefeningen aanleren om je bekkenbodem sterker te maken. Je hebt hier meestal maar een tiental sessies voor nodig. Daarna kan je thuis verder oefenen.

 

3.    Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie een oplossing bieden bij incontinentie. Vooral bij aandrangincontinentie kan medicatie helpen. Wanneer je medicatie krijgt voor incontinentie, kan dat zowel zijn om de blaasspier te ontspannen of de sluitspier van de blaas te versterken. Voor een terugbetaling van deze medicatie via de verplichte verzekering, moet je eerst een akkoord vragen aan de adivserend arts van je ziekenfonds. Op de pagina aanvraag tot een medisch akkoord vind je alle informatie over hoe die aanvraag wordt behandeld.

4.    Operatie

Als een behandeling niet helpt, kan incontinentie soms operatief opgelost worden. Er zijn verschillende mogelijkheden:
  • Het urinekanaal ondersteunen met behulp van een bandje. Vooral vrouwen kunnen hier vaak mee geholpen worden.
  • Een opnaaiing van de blaas bij een blaasverzakking.
  • Plaatsing van een kunstmatige blaassluitspier

 

 

5.    Stoma

Kan de incontinentie niet worden opgelost? Dan moet er een stoma worden geplaats. De ontlasting wordt dan uitwendig in een zakje opgevangen. Het plaatsen van een stoma gebeurt nog zelden. Meestal wordt er een oplossing gevonden om het probleem te verhelpen.