menstruatie

Period talk: FAQ over menstruatie

Als vrouw zijn we een groot deel van ons leven vruchtbaar, en dat zullen we geweten hebben. Bloedverlies, krampen en ander ‘vervelende bijwerkingen’ van de menstruatie worden sinds de jaren 60 succesvol met medicatie onder het tapijt geveegd, vaak al vanaf jonge leeftijd. En dan rijst anno 2021 toch weer de vraag: hoeveel weten we nu eigenlijk écht nog over onze cyclus? Sofie Vanherpe onderzocht het, en schreef daar een boek over.

Sofie, hoe is het idee om te schrijven over menstruatie ontstaan?sofie vanherpe period talk

Toen ik pas mama was, richtte ik samen met een vriendin de online community Mama Baas op. Maar nu zijn onze kinderen alweer tieners en botsen we als ouders op totaal nieuwe uitdagingen. Mijn dochter is nu 11 en zal dus binnenkort menstrueren. Om haar daarin zo goed mogelijk te begeleiden, ging ik proactief op zoek naar meer nuttige informatie. Maar het aanbod in België viel redelijk tegen.

In Nederland, de VS en het VK staan ze al een stuk verder, en zijn al heel wat vernieuwende inzichten gepubliceerd. Maar in België blijft menstrueren toch wat in de taboesfeer hangen. Bijzonder jammer, want er zijn ook zoveel mooie en positieve dingen over onze cyclus te vertellen. Met dat doel voor ogen ben ik dan beginnen research doen.

Je richt je in de eerste plaats tot tienermeisjes. Waarom?

Omdat zij er het meeste nood aan hebben. De meeste vrouwen zijn zich rond hun dertigste een stuk bewuster van hun cyclus. Vooral als we zwanger willen worden, experimenteren we volop met het natuurlijke ritme van ons lichaam. Maar voor jonge meisjes liggen de kaarten anders. Ze zijn zich nog niet bewust van wat er in hun lichaam gebeurt, en zien alleen ‘die vervelende maandstonden’ plots opdoemen. De klachten die daarbij horen, en eigenlijk perfect normaal zijn in de puberteit, onderdrukken we dan soms te snel met medicatie.

De eerste vijf jaar dat een meisje menstrueert, is haar lichaam nog volop zoekende. Dat je menstruatie dan nog niet meteen regelmatig is, is heel natuurlijk in die fase. Het hele systeem dat je cyclus regelt, moet nog verder rijpen. Dat zorgt ervoor dat het begin een beetje met vallen en opstaan verloopt. Dat oncontroleerbare aan je menstruatie is niet noodzakelijk een reden tot paniek. Met de pil of een ander hormoon schakelt een meisje vaak te vroeg over naar een kunstmatige cyclus, wat haar natuurlijke ontwikkelingsproces stopzet. Menstruatieklachten worden zo inderdaad onderdrukt, maar dat geldt evengoed voor de positieve pieken in je cyclus en eventuele aandoeningen die onder de radar kunnen blijven sluimeren.

pms (premenstrueel syndroom)Dus menstruatieklachten als krampen en PMS zijn normaal in de puberteit?

Natuurlijk ga je in de eerste plaats nog altijd bij de arts langs, met om het even welk menstruatieprobleem. Een echo bij de gynaecoloog kan heel wat problemen opsporen en jouw specialist blijft de aangewezen persoon voor advies. Maar als ouder blijft het wel goed om in gedachten te houden dat je langsgaat om eventuele problemen uit te sluiten, en dat de pil niet altijd de ideale oplossing voor je dochter is om klachten aan te pakken.

PMS-klachten (premenstrueel syndroom) kan je trouwens grotendeels oplossen door goede gewoontes in te lassen. Voldoende slapen, geen suiker en gezonde voeding zijn soms echt een wondermiddel. Maar is je dochter elke maand ziek of raakt ze niet uit bed van vermoeidheid, dan is er meer aan de hand en moet ze onderzocht worden. Wat mentaal ook kan helpen, is het loslaten van de ‘maatschappelijke norm’ van altijd maar te blijven doorgaan. Probeer je agenda af te stemmen op het ritme van je cyclus, en plan geen al te zware activiteiten tijdens de menstruatie. Een man heeft een hormonale cyclus van 24 uur met elke dag een positieve piek, maar voor ons neemt die cyclus een volledige maand in beslag. Dat tempo mag best wat meer in onze maatschappij geïntegreerd worden.

Klopt het dat we steeds vroeger menstrueren?

Ja, dat klopt. Al is de verschuiving wel stelselmatig gebeurd en zeker niet hallucinant. In 1930 was de gemiddelde leeftijd voor de eerste menstruatie in West-Europa nog 17, nu is dat 12 tot 13 jaar. Die verschuiving is mee ontstaan door een betere gezondheid in onze welvaartsmaatschappij. Al moeten we daar momenteel wel een kanttekening bij maken, want ook de kans op een vervroegde puberteit wordt vandaag steeds groter. En dat hebben we allerminst aan een maatschappelijk gezondheidsvoordeel te danken. Langdurige blootstelling aan bepaalde chemicaliën in plastic, cosmetica en schoonmaakmiddelen kunnen onze hormonen op lange termijn verstoren. Met onder meer een vervroegde puberteit en hormonale stoornissen als een van de kwalijke gevolgen. Een heet hangijzer dat momenteel op tafel ligt voor een diepgravend onderzoek vanuit de Europese Unie.

Een reden te meer om voor duurzaam menstruatiemateriaal te kiezen?menstruatiecup

Zeker en vast. Niet alleen voor het milieu trouwens, ook voor jezelf en je dochter. Het juiste menstruatiemateriaal kan al een wereld van verschil maken om bepaalde menstruatieklachten te verhelpen. Menstruatiecups bijvoorbeeld kan je tot 12 uur dragen, afhankelijk van hoe fel je bloedingen zijn. Best handig in vergelijking met een tampon die je om de 3 uur moet wisselen. Bovendien zijn ze niet alleen duurzaam, veilig en hygiënisch. Ze bevatten ook zelden schadelijke chemicaliën en houden veel minder risico in op een toxische shock, dat is een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakt door tampons. Maar ook voor wie het liever bij de klassiekers houdt, is er een steeds groter wordend aanbod van organische maandverbanden en tampons.

 

 

 

Menstruatiecups en -slips uitgetest

De voordelen van een menstruatieslip in vergelijking met een maandverband

 • Discreter
  Een menstruatieslip is niet te onderscheiden van een gewoon exemplaar. Handig als je je ergens wil omkleden, zoals in de sportclub. Geen uitpuilende witte vleugeltjes meer.

 • Milieuvriendelijk
  Menstruatieslips was je op 30 graden met een voorwasje. Goed voor het milieu dus! En het afvalemmertje in je badkamer vaart er ook wel bij. Alleen nog wat lege toiletrolletjes.

 • Comfortabel
  De slip voel je, in tegenstelling tot een maandverband, helemaal niet zitten. Ook veel bewegen is dus geen probleem. Fietsen of lopen, niets verschuift.

De voordelen van een menstruatiecup in vergelijking met een tampon

 • Minder wisselen
  Een menstruatiecup vangt minstens drie keer zoveel bloed op dan een tampon. Je hoeft dus niet meer op je horloge te kijken voor een wissel.

 • Gezonder
  Een cup droogt je vaginale flora niet uit en is gemaakt van hypoallergeen materiaal. De meeste merken vermijden ook schadelijke chemicaliën, dus geen pesticiden of andere hormoonverstoorders in je lijf.

 • Zacht voor je portemonnee
  Eén menstruatiecup gaat jaren mee en kost minder dan wat je op zes maanden tijd aan maandverband of tampons spendeert. De som is snel gemaakt!

 

 

Menstruatieslip of -cup bestellen? Krijg 10% korting via Shopavita.be!

elodina menstruatieslip  anisota menstruatieslip  menstruatiecup 

Penosa Dames Slip Elodina

 • Groot vocht absorberend vermogen
 • Lekvrij
 • Antibacterieel en geur neutraliserende behandeling van de stof
 • De hele dag een droog gevoel
 • Onopvallend, oogt zoals een normale slip
 • Comfortabel pasvorm voor optimaal draagcomfort
 Penosa Anisota Dames Slip Elodina
 • Groot vocht absorberend vermogen
 • Lekvrij
 • Antibacterieel en geur neutraliserende behandeling van de stof
 • De hele dag een droog gevoel
 • Onopvallend, oogt zoals een normale slip
 • Comfortabel pasvorm voor optimaal draagcomfort

Eva Cup

 • Ecologisch
 • Droogt niet uit en geen irritatie
 • Hypoallergenisch
 • Discreet
 • Hygiënisch
 • Duurzaam: 10 jaar levensduur
 OZ Shop: koop nu online  OZ Shop: koop nu online  OZ Shop: koop nu online