dossier-mentale-gezondheid

Mentale gezondheid

Wat is dat nu eigenlijk, gelukkig zijn? Moeten we elke dag fluitend door het leven stappen? Nee, zeker niet. Iedereen kent wel eens een tegenslag, jong of oud. Soms is die groter, soms valt het allemaal wel mee. De gebeurtenis zelf heb je meestal niet in de hand, maar hoe je ermee omgaat wel. Met een paar kleine aanpassingen in je denkpatroon of omgeving maak je al een groot verschil.

En voel je je eens minder goed? Je staat niet alleen. Praten, luisteren en zorgen voor elkaar versterkt onze mentale gezondheid. Hoe je daarmee aan de slag gaat, hebben we in dit dossier verzameld. Voor jou en iedereen die jou dierbaar is.

Hier kan je terecht voor psychologische hulp

psychologische hulp Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Waar kun je terecht bij psychische problemen?

Meer Info

Mild ouderschap

mild ouderschap Mild ouderschap is een opvoedingsstijl die ouders wil aansporen om hun gevoel te volgen. Nina Mouton, klinisch psycholoog, gezinstherapeut én ervaringsdeskundige legt uit.

Lees het interview

Zo overleef je de examenstress

Examenstress Voor veel studenten zijn de examens een zware en stressvolle periode. Hoe overleef je de examenperiode? Cedric Arijs, psycholoog bij de Luisterlijn, geeft tips.

Lees meer

Mentale veerkracht bij jongeren

tiener bekijkt smartphone in bed Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Wat gebeurt er als daar ook nog een aanhoudende lockdown bijkomt?

Lees meer

Podcasts over mentale gezondheid

Man luistert naar podcast over mentale gezondheid

Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten. Ontdek onze selectie podcasts over mentaal welzijn.

Bekijk de selectie

Handvaten om een burn-out beter te begrijpen

burnout

De meest voorkomende psychosociale aandoening is een burn-out. En die steekt steeds vaker de kop op bij een grote groep mensen. Lees er hier meer over.

Lees hier meer

De geluksdriehoek: 3 bouwstenen voor geluk

lachende vrouw Naast de bekende voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek, voegt Het Vlaams Instituut Gezond Leven nu de derde hoeksteen voor onze gezondheid toe: de geluksdriehoek. 

Ontdek meer

Rust in je huis, ruimte in je hoofd

Vrouw komt tot rust in huis Nele Colle kreeg een paar jaar geleden te maken met een burnout. Daar lag de kiem voor haar nieuwe job als opruimcoach. Ze legt uit hoe een opgeruimd huis je op weg kan helpen naar meer mentale rust.

Verder lezen

Luisterlijn: een echt gesprek in alle vertrouwen

Zit je met negatieve gevoelens, zorgen of angsten? Via de OZ Luisterlijn kan je van thuis uit met een erkende psycholoog spreken. Diane De Buck is een van de psychologen in het team. Ze vertelt je meer over de Luisterlijn.

Lees het interview

Impact van sociale media en games op kinderen

Jong meisje kijkt op tablet Digitaal is meer dan ooit het nieuwe normaal. Maar welke impact heeft dat op onze kinderen? Matthias Dewilde, expert in digitale verslavingsproblematieken bij jongeren, werpt er zijn licht op.

Lees het interview

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

kinderen spelen buiten De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook.

Lees meer

Mentale gezondheid bij kinderen en jongeren.

Mentale gezondheid bij jongeren - getuigenis Robin Prille tieners gaan door heel wat veranderingen. Zowel lichamelijk als mentaal. Jongeren ontwikkelen zich razendsnel door met leeftijdsgenoten en vrienden om te gaan. Maar wat als net dat moeilijk verloopt?

Lees hier meer

Deze vragen rond meditatie heb je je misschien ook al gesteld

Mediteren Goeroe’s prediken dat meditatie goed is voor iedereen. Dus ook voor jou. Maar is dat wel zo? Is er echt enkel zaligheid uit meditatie te halen? Of bestaan er gevaren die netjes achter de Buddha beeldjes verstopt zitten?

Lees het interview