Psychologische hulp

Hier kan je terecht voor psychologische hulp

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Bij deze organisaties kun je terecht met vragen, bezorgdheden of een gesprek.

Digitale hulplijnen

Een aantal organisaties bieden actief eerste hulp bij problemen als depressie, burn-out, angstaanvallen of andere psychologische problemen. Ze geven informatie en helpen je in de zoektocht naar intensievere hulp.

 • www.tele-onthaal.be
  Op het telefoonnummer 106 kun je 7 dagen op 7 en 24 op 24 uur anoniem terecht bij iemand die naar je luistert. Je kunt op bepaalde dagen ook chatten met een medewerker.

 • www.depressiehulp.be
  Website opgericht door een aantal Centra voor Geestelijke Gezondheid (CGG), gezondheidsprofessionals en herstelwerkgroepen. Je vindt er info over depressie, een zelftest, en een lijst met plaatsen waar je terecht kunt voor verdere hulp.

 • Geluksdriehoek
  Hier vind je thema’s zoals ‘Jezelf kunnen zijn’, ‘goed omringd zijn’, ‘je goed voelen’, en ‘perfectionisme’.

 • www.vaardigleven.be
  Deze modules spreken over waarden, mindful hier en nu, hoe omgaan met je gedachten, leren leven naar je waarden en emoties…

 • Zelfmoordlijn
  Heb je dringend nood aan een gesprek? Heb je vragen over zelfmoord? Bel 24/7 naar 1813. Elk gesprek is gratis en anoniem.

 • Er bestaan ook apps die je kunnen ondersteunen:

  Headspace & Calm: een app voor meditatie en ontspannende vaardigheden (Engels, Frans, …). Dit is de meest populaire geestelijke gezondheidsapp wereldwijd.

  Modules in mindlab.be: een app om je emoties te hanteren zodat je goed in je vel zit, maar ook over hoe je moet omgaan met stress. (120 euro per module; Nederlands, Frans, Engels)

Van je ziekenfonds

 • De OZ Luisterlijn
  De OZ Luisterlijn kun je bereiken op nummer 0800 88 081 en is er voor iedereen die nood heeft aan een gesprek. Een team van professionele psychologen zorgt voor counseling op afstand. Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. De Luisterlijn is elke dag bereikbaar van 8 tot 21u. OZ klanten hebben er recht op 5 gratis sessies per kalenderjaar.

Hulp op maat

 • De huisarts
  Je huisarts kan een eerste aanspreekpunt zijn voor vragen rond psychische problemen. Hij of zij kan tips en advies geven of medicatie voorschrijven. Hij of zij kan je ook doorverwijzen naar intensievere hulp van een psycholoog of psychiater.

 • Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG)
  In een CGG kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige psychische problemen terecht voor een consult. Je wordt er geholpen door een specialist: een psycholoog, psychotherapeut, orthopedagoog of psychiater. De adressen van de twintig Centra voor Geestelijke Gezondheid vind je op www.tegek.be.

 • Psycholoog of psychiater
  Een vrijgevestigde psycholoog of psychiater is niet verbonden aan een CGG en werkt zelfstandig. Je maakt er zelf een afspraak, eventueel na doorverwijzing door een arts.

  Eerstelijnspsychologen: Er is een terugbetaling voor 4 à 8 sessies, voor alle leeftijdscategorieën. Sinds 1 september 2021 is het aanbod terugbetaling van psychologische zorg verruimd.

  Individuele sessies bij vrijgevestigde klinisch psychologen: 50 à 80 euro per sessie. OZ voorziet een terugbetaling voor psychotherapie.

  Groepsessies bij vrijgevestigde psychologenpraktijken, zoals assertiviteitscursussen, acceptance and commitment therapy, … Dit kost tussen 20 en 40 euro per sessie. OZ voorziet een terugbetaling voor psychotherapie.

Voor jongeren

 • www.awel.be
  Informatie over onderwerpen als niet goed in je vel zitten, vriendschap, liefde, school, seksualiteit…

  Gratis en anoniem bellen (102), mailen of chatten met een medewerker.
  Forum om met leeftijdsgenoten te chatten

 • www.ontrackagain.be
  Specifiek voor jongeren die een zelfmoordpoging ondernamen, met getuigenissen, veel informatie en verwijzingen naar hulplijnen.

 • Studentenbegeleiding
  Jongeren die aan een universiteit of hogeschool studeren, kunnen terecht bij de studentenbegeleiding. De studentenbegeleider is het aanspreekpunt bij problemen als stress, angst en kan ook helpen in de zoektocht naar intensievere hulp. Info op de website van de universiteit of hogeschool.

 • Een Overkophuis
  In een Overkophuis waar jongeren tot 25 jaar terecht kunnen. Je kunt er binnenspringen voor een leuke activiteit, maar ook voor een gesprek of therapeutische hulp. Meer informatie vind je op de website www.overkop.be.

 • Tejo
  Tejo biedt in Tejo-huizen laagdrempelige, therapeutische hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten. Met of zonder afspraak: www.tejo.be.
 • CLB
  Gratis hulp voor kinderen en jongeren