Gezondheid

Obesitas

Obesitas is een chronische aandoening en betekent dat je kampt met een opeenstapeling van overtollig vet. Het leidt tot gezondheidsschade en complicaties op korte en lange termijn.

Overgewicht wil zeggen dat je gewicht hoger is dan gunstig voor je lengte. Ook overgewicht heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Het onderscheid tussen ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht en obesitas wordt bepaald aan de hand van je BMI (Body Mass Index) en je buikomtrek
Veel vet in de buikstreek, het zogenaamde appelvormige figuur, geeft een hoger gezondheidsrisico.

Obesitas BMI Berekenen

Twijfel je eraan of je een gezond gewicht hebt? Ga dan langs bij je huisarts. 
Je arts zal verschillende controles uitvoeren.

De mate van overgewicht wordt ingeschat aan de hand van de BMI en de buikomtrek. Als je BMI tussen 25 en 30 ligt, is er sprake van overgewicht. Vanaf 30 spreken we van obesitas en boven de 40 van morbide obesitas. Morbide betekent dat je risico op gezondheidsproblemen en ernstige ziekten toeneemt.

Daarnaast speelt ook je buikomtrek een rol. Bij een buikomtrek van meer dan 88 cm bij vrouwen en meer dan 102 cm bij mannen, is er een veel groter risico op hart- en vaatziekten.

Als je naar je huisarts gaat om obesitas aan te pakken, wordt er dikwijls ook bloedonderzoek gedaan om ziekten die geassocieerd worden met obesitas op te sporen. Zwaarlijvigheid kan namelijk andere ziekten veroorzaken.

Wereldwijd hebben 1/3 volwassenen obesitas. Dat zijn 1,5 miljard mensen. Sinds 1980 is het aantal personen met obesitas enorm gestegen; met ongeveer 23%
Ook in de ontwikkelingslanden is obesitas enorm in opmars wat ervoor zorgt dat er nu wereldwijd meer mensen sterven aan de gevolgen van obesitas dan aan ondervoeding.


Bron:
  • Profiel juli / augustus 2014
  • Brochure landsbond onafhankelijke ziekenfondsen: Overgewicht
  • Maguza: Obesitas, een zwaarwichtig probleem: http://www.maguza.be/