Gezondheid

Behandeling

Een ideaal gewicht bereiken is niet voor iedereen haalbaar, maar elk gewichtsverlies is goed voor je gezondheid als je overgewicht hebt. Meestal streeft men een gewichtsverlies van 5 tot 10% na.

De basis van elke behandeling is dieet en beweging. Wie minder en gezonder eet  en tegelijkertijd meer calorieën verbrandt, verliest gewicht.

Soms is dat niet genoeg of weet je niet goed hoe eraan te beginnen. Dan staan er professionals voor je klaar.
Een diëtiste kan je helpen om te berekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt en hoeveel je er verbruikt. Op basis daarvan kan er een individueel dieetschema worden opgesteld. Het doel is meestal om ongeveer een halve kilo per week te verliezen.

Er zijn een heleboel speciale diëten, maar hun doeltreffendheid is niet altijd bewezen. Bovendien kan het volledig weglaten van sommige voedingsstoffen zelfs gevaarlijk zijn. Begin niet op eigen initiatief met speciale diëten, maar win advies in van een diëtiste om gezond te vermageren.

Wist je dat je een tegemoetkoming krijgt van OZ voor voedingsadvies?


Heb je een beetje overgewicht? Dan kan je gerust beginnen met op eigen initiatief meer te bewegen. Dat hoeft niet altijd intensief sporten te zijn; wandelen, fietsen of dansen zijn ook prima vormen van beweging! 

Wie kampt met ernstig overgewicht of obesitas, gaat best eerst langs bij de huisarts voordat hij begint te sporten. Als je begint met sporten terwijl je overgewicht hebt, kan de belasting voor je gewrichten of je hart veel te zwaar worden waardoor sporten zelfs risico’s kan inhouden. Als je veel overgewicht hebt en daar verandering in wil brengen, kan je best naar de huisarts gaan. In de eerste plaats zal je arts ziekten die een gevolg zijn van of geassocieerd zijn met overgewicht opsporen en die zo nodig eerst behandelen. Daarom zal hij waarschijnlijk eerst een bloedonderzoek doen om je gezondheidstoestand beter te kunnen inschatten. Hiermee gaat hij vooral suikers, vetten en schildkierfunctie na. Hij zal ook je bloeddruk nemen en je buikomtrek, gewicht en lengte meten.

Vervolgens kan de huisarts je doorverwijzen naar een diëtiste. Heb je al geprobeerd om af te vallen met een dieet, al dan niet met de hulp van een diëtiste, en is dat mislukt? Dan kan de huisarts je geneesmiddelen voorschrijven. Dit wordt niet vaak gedaan omdat de medicatie veel mogelijke bijwerkingen heeft en de doeltreffendheid niet voldoende is bewezen.
Koop zeker nooit vermageringspillen zonder advies van je arts. Sommige vermageringspillen die vrij te verkrijgen zijn (bijvoorbeeld op internet), zijn ronduit gevaarlijk.


Als je er niet in slaagt om zelf af te vallen, kan je obesitaschirurgie overwegen.
Onder obesitaschirurgie of bariatrische heelkunde verstaan we het geheel aan heelkundige ingrepen op het maag – darmkanaal die tot doel hebben minder te eten of minder vet op te nemen en op die manier te vermageren. Niet iedereen komt in aanmerking voor een operatie. 

Je moet aan enkele voorwaarden voldoen:
 • Je moet minstens gedurende een jaar een dieet hebben gevolgd.
 • Je moet tussen 18 en 60 jaar oud zijn. De bovengrens van 60 jaar is flexibel op voorwaarde dat je verder nog gezond bent.
 • Je BMI moet hoger zijn dan 40, of hoger dan 35 als je tegelijkertijd diabetes, slaapapneu of verhoogde bloeddruk hebt.
 • Een team van een chirurg, een specialist inwendige ziekten en een psycholoog moeten je een geschikte kandidaat vinden.
 • Er mogen geen andere gezondheidsproblemen zijn die de ingreep belemmeren.

Er zijn verschillende ingrepen mogelijk. Hou er rekening mee dat het een zware operatie is die een impact heeft op je dagelijks leven, welke ingreep je ook kiest.
 • Gastric bypass: deze ingreep wordt het meest uitgevoerd. Bij een gastric bypass wordt bijna de volledige maag en een stuk van de dunne darm overbrugd. De ingreep gebeurt via een kijkoperatie en duurt ongeveer anderhalf uur. De veranderingen zijn onomkeerbaar.
 • Maagband of maagring: bij deze ingreep wordt een met siliconen gevulde band rond het bovenste deel van de maag geplaatst. Aan de buikzijde zit een injectiepoort. Via deze injectiepoort kan de band meer of minder aangespannen worden.
 • Sleeve gastrectomie: de chirurg verwijdert een deel van de maag en construeert een kleinere maag.
Obesitaschirurgie is meestal heel doeltreffend om veel gewicht te verliezen. Dat gewichtsverlies heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar er zijn ook behoorlijk wat complicaties mogelijk:
 • Zoals bij alle ingrepen is er kans op klontervorming in de aders van de benen (veneuze trombose). Zo’n klonter kan loskomen en via de bloedbaan in de longen terechtkomen.
 • In 3% van de gevallen is door bloeding of lekken van hechtingen een heringreep nodig.
 • In een later stadium kan een vernauwing in de darmen of een breuk of uitstulping (hernia) ter hoogte van het litteken ontstaan. Dit gebeurt bij 10 à 20% van de mensen die een ingreep ondergingen. Dit wordt verholpen door een heringreep.
 • Omdat je lichaam minder vitaminen en sporenelementen opneemt, moeten de meeste patiënten levenslang multivitaminen, calcium, vitamine D en eventueel vitamine B12 nemen.
Ook na een ingreep moet je er op letten dat je gezond eet en voldoende beweegt, zodat het gewichtsverlies blijvend is.

Voldoe je aan alle voorwaarden en beslis je om een operatie te laten uitvoeren? Bekijk dan ook of je een tegemoetkoming kan krijgen van je hospitalisatieverzekering.
Bekijk de voorwaarden en mogelijke terugbetalingen van Hospitalia.


Bron: