Gezondheid

Oorzaken

  • Voeding en beweging
De twee belangrijkste oorzaken zijn te veel of te vet eten en te weinig bewegen. In beide gevallen neem je meer calorieën in dan je verbruikt. Die overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van vet, waardoor je verdikt. 
Zelfs als de verhouding tussen inname van calorieën en verbruik maar een beetje uit balans is, kan dat op termijn leiden tot overgewicht of zelfs obesitas.

  • Erfelijke factoren
Als één van beide ouders of allebei de ouders zwaarlijvig zijn, is de kans groter dat hun kinderen obesitas ontwikkelen. Hier spelen ook slechte eetgewoonte mee die meestal voor het hele gezin gelden.

  • Hormonaal
Bij ongeveer één op honderd mensen die zwaarlijvig zijn, ligt een hormonaal probleem aan de basis van het overgewicht. Ook de hormonale veranderingen dat het lichaam van een vrouw ondergaat tijdens de menopauze kunnen een gewichtstoename veroorzaken.

  • Onregelmatig voedingspatroon
Zelfs als je niet te veel of te vet eet, kan een onregelmatig voedingspatroon ervoor zorgen dat je sneller verdikt. Bij iemand die bijvoorbeeld vaak maaltijden overslaat of op heel uiteenlopende tijdstippen eet, kan er extra gewicht bijkomen.

  • Alcohol
Alcohol bevat veel suiker. Behalve de andere negatieve effecten op je gezondheid, zorgt het er ook voor dat je dikker wordt.

  • Psychologische problemen
Psychologische problemen hebben geen rechtstreekse invloed op je gewicht, maar kunnen wel je eetpatroon beïnvloeden. Sommige mensen die het emotioneel moeilijk hebben, eten bijvoorbeeld meer of krijgen last van vreetbuien.

  • Sociale en culturele context
De omgeving waarin je leeft, bepaalt mee je gewicht. Of beter gezegd, ze bepaalt mee wat jij een gezond gewicht vindt en waar jij je goed bij voelt. Uiteraard speelt ook de beschikbaarheid van gezonde voeding een rol.

  • Geneesmiddelen
Sommige geneesmiddelen zoals cortisone kunnen leiden tot een gewichtstoename. Het is echter eerder uitzonderlijk dat iemand met een gezond gewicht obees wordt door het gebruik van medicijnen.


Bron: