Sundo - nieuwsbericht 2021

Geen zonnen zonder smeren

Niets zo goed voor je humeur als een stralend zonnige zomerdag. Zonnige dagen zorgen voor meer plezier en geven je energiepeil een boost. Redenen genoeg om van de zon te genieten als je er de kans toe hebt. Maar dan wel goed beschermd en juist gedoseerd natuurlijk.

Met mate genieten

Gezond genieten van de zon doe je zoals bij alle dingen die leuk of lekker zijn: met mate. Al wil dat niet zeggen dat je zo weinig mogelijk met de zon in contact mag komen. Ideaal is om elke dag, winter én zomer, zeker 20 à 30 minuten buiten te zijn. Daarmee vang je genoeg zonlicht op om van de positieve effecten te profiteren. En die zijn divers, maar de belangrijkste is het positieve effect op je humeur.

Extra vitamine D

Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D kan aanmaken. En dat is een essentiële bouwsteen voor je immuunsysteem. Elke dag een klein beetje zonlicht is al voldoende. Een kwartier tot een half uur met je handen of gezicht in de zon volstaat al om genoeg vitamine D aan te maken.
Blokkeert zonnecrème de aanmaak van vitamine D?

Er zijn nadelige effecten van zonnefilters op de aanmaak van vitamine D gerapporteerd in laboratoria. Maar in de praktijk smeren we onze zonnecrème nooit zo dik als bij die onderzoeken, waardoor we toch voldoende vitamine D bijtanken als we ingesmeerd zonnen. Plus, het grootste risico van een zonnecrème is een klein beetje minder vitamine D. De gevolgen van onbeschermd zonnen zijn een stuk ernstiger. Het advies van dermatologen blijft dan ook unaniem: zonnecrème smeren!

Aantal huidkankerpatiënten blijft stijgen

Elk jaar komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat maakt huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van dat probleem? Onbeschermd zonnen. Dermatologen merken dat hoewel mensen de risico’s van de zon kennen, ze hun huid toch niet genoeg beschermen.

93% van de Belgen weet dat te veel zon schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar amper 6% beschermt zich het hele jaar rond tegen de zon. 

 

Professor Véronique del Marmol, voorzitter Euromelanoma Europa: “Het probleem is dat mensen het verband wel zien tussen blootstelling aan de zon en huidkanker, maar niets doen om het risico tegen te gaan. Huidkanker is te voorkomen en je beschermen tegen de zon moet een tweede natuur worden, zoals tanden poetsen.” Ook de Stichting tegen Kanker merkt dat mensen vaak vergeten dat ze zich moeten beschermen tegen de zon. Op vakantie zit de reflex er al goed in, maar op zonnige dagen thuis, raakt de zonbescherming gauw weer vergeten.

Op stap en je zonnecrème vergeten?

Spot de SMOTspots van Partena Ziekenfonds, OZ en Sundo!

De deur uit zonder zonnecrème? Dan kan je terecht aan de SMOTspots van Partena Ziekenfonds, OZ en Sundo. SMOT staat voor ‘Skin-Matters-Over-Tan’, of: een gezonde huid is belangrijker dan een mooi kleurtje. Aan elke SMOTspot is zonnecrème beschikbaar en kan je de huidige uv-index aflezen. De zonnecrème voldoet aan de strengste dermatologische eisen en beschermt je huid tegen zowel uv A- als uv B-stralen. De SMOTspots bevinden zich op verschillende publieke plaatsen in Vlaanderen, ontdek ze op www.sundo.be

Sundo SMOT spot

 

Wat is de uv-index?

Zonnecrème heb je best altijd bij de hand. Maar hoe weet je of je extra moet smeren? De uv-index, die de hoeveelheid ultraviolette straling uitdrukt, vertelt je wanneer je extra voorzichtig moet zijn. De index gaat van 0 (geen uv-straling) tot 10 (maximale uv-straling). Op dagen met een lage uv-index (0 tot 3) verbrand je minder snel, maar moet je zeker smeren. Vanaf 4 is het opletten geblazen en vermijd je de zon beter als je geen extra zonnecrème smeert. De uv-index voor België kan je ook elke dag raadplegen op www.meteo.be

De juiste factor (SPF)

Zonlicht bestaat voor 95% uit uv A en 5% uit uv B. Uv A-licht veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering en van uv B-licht kan je verbranden, maar beiden kunnen op lange termijn huidkanker veroorzaken. Kies daarom zeker een crème die je zowel tegen uv A- als uv B-licht beschermt. En hoe hoger de factor, meer bescherming. De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan in welke mate uv-straling wordt geblokkeerd. De ‘SPF’ op je flesje zonnecrème gaat uit van een dikke laag op de huid. Smeer dus liever te veel dan te weinig, of ga voor een nog hogere SPF.

 

GOED SMEREN DOE JE ZO
✔ Kies een zonneproduct op basis van je huidtype en de omstandigheden.
✔ Gebruik producten die beschermen tegen UVA- én UVB-stralen.
✔ Smeer je in 20 à 30 minuten vóór je in de zon gaat.
✔ Smeer rijkelijk.
✔ Smeer regelmatig: om de 2 uur, en telkens nadat je gezwommen, gesport of gezweet hebt.
✔ Vergeet de andere bescherming niet: kledij, zonnebril, hoedje, een portie schaduw, ...

 

Screen zelf je huid, met de SkinVision app

Hoe vroeger je (een risico op) kanker ontdekt, hoe groter de kans op een effectieve behandeling. Daarom is je huid regelmatig op verdachte huidvlekjes controleren een must. Met de SkinVision app screen je thuis zelf huidvlekjes op het risico voor kanker. De technologie van de app vertelt je binnen de 30 seconden of een vlekje al dan niet verdacht is. SkinVision is ontwikkeld i.s.m. dermatologen en goedgekeurd door mHealth Belgium.

Gratis voor klanten van Partena Ziekenfonds en OZ!

Klanten van Partena Ziekenfonds en OZ krijgen een mooie korting voor de SkinVision app: je betaalt maar € 20 i.p.v. € 49,99. Doe daar het OZ Voordeel Medische Apps bovenop, en je krijgt ook de € 20 aan abonnementskosten voor de app terugbetaald. Kortom: SkinVision is gratis voor jou. Surf snel naar www.skinvision.app.link/OZ21 of scan de QR-code.

QR code SkinVision

OZ Voordeel Medische apps: terugbetalingen tot € 20 voor alle erkende apps

De technologie van de SkinVision app screent je huid op huidkanker. Maar er zijn nog meer medische apps die in aanmerking komen voor het OZ Voordeel. Voor elke app op www.mhealthbelgium.be/apps krijg je van ons tot € 20 voor de abonnementskosten terugbetaald. Ontdek er alles over op oz.be/voordelen.

Overal goed beschermd met Shopavita

Ben je graag altijd en overal goed beschermd, ook als je geen Sundo SMOTspot vindt? Neem dan zeker een kijkje in onze gezondheidsshop, shopavita.be, voor kwalitatieve zonneproducten met 10% klantenkorting.

Ook in de winkelpunten van Shopavita vind je een ruim aantal zonneproducten met een korting van 10% voor OZ klanten.

Ontdek de zonneproducten op Shopavita