In november zijn we gesloten op maandag 1 en van donderdag 11 t.e.m. zaterdag 13 november.  Op Mijn OZ kan je 24/7 terecht. Je mag alle documenten en attesten in de OZ brievenbus stoppen. Deze wordt dagelijks geledigd.
Terugbetaling ziekenfonds

Tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering

Enkele medische kosten toegelicht

Een groot deel van je ziektekosten wordt terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Maar hoe verkrijg je een terugbetaling van die medische kosten? En hoeveel krijg je effectief terugbetaald? We zetten er hier enkele op een rijtje:

Kinesisten Hoorapparaten
Tandarts Obesitas
Tandprothesen Ziekenvervoer
Optiek Vroedvrouwen
Huisartsen In-Vitrofertilisatie
Specialisten Beweging op Verwijzing
Logopedisten Orthodontie

 

Berekeningstools

 Via de terugbetalingscalculator kan je, na het invullen van je nomenclatuurcode of door te zoeken via een term, berekenen hoeveel je terugkrijgt voor een specifieke geneeskundige verstrekking.

Wil je graag even nakijken wat merkgeneesmiddelen en een generisch product kosten? Ook dat kan online!

Geen tegemoetkomingen van de verplichte verzekering

Osteopathiehomeopathieacupunctuur en chiropraxie zijn enkele gezondheidsberoepen waarvoor er geen tegemoetkoming is voorzien door de wettelijke ziekteverzekering. Maar neem zeker een kijkje tussen onze voordelen, want bij OZ krijg je deze strekkingen wel gedeeltelijk terugbetaald.

 

Aantal principes in de wettelijke ziekteverzekering

Wat je betaalt voor een geneeskundige verstrekking is afhankelijk van enkele factoren.  

Honorarium en nomenclatuur
Hoeveel je aan de dokter, tandarts of kinesist betaalt en hoeveel je terugkrijgt hangt af van het onderling overleg tussen de ziekenfondsen en de verschillende beroepsgroepen en instellingen in de gezondheidszorg.

Hoeveel betaal je aan wie? Dat lees je op deze pagina.

Globaal Medisch Dossier
Een GMD bundelt je gezondheidsgegevens. Van diagnoses tot geneesmiddelengebruik. Met een GDMD betaal je minder remgeld voor een raadpleging. Lees meer.

Verbonden of geconventioneerd?
Je betaalt niet overal evenveel. De ene arts vraagt mogelijk meer dan de andere. Dat heeft te maken met het verschil tussen verbonden (of geconventioneerd), niet-verbonden en gedeeltelijk verbonden verstrekkers. Meer informatie daarover lees je hier

Verhoogde tegemoetkoming (omnio/wigw)
Wie een laag inkomen heeft, kan in aanmerking komen voor een speciaal statuut bij het ziekenfonds waardoor je minder moet betalen voor geneeskundige verzorging. Dat wil zeggen dat ze meer terugkrijgen van het ziekenfonds. O.a. het inkomen bepaalt wie dit recht krijgt. Lees meer.

Statuut chronische aandoening
In het kader van het programma "prioriteit aan de chronisch zieken" heeft Minsiter Onkelinx voorgesteld om een nieuw statuut te creëren voor personen met een chronische aandoening. Lees er hier meer over.

Maximumfactuur (MAF)
De maximumfactuur of MAF is een systeem dat jouw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden en biedt een efficiënte bescherming tegen torenhoge medische kosten.

Je medisch akkoord
Voor bepaalde behandelingen, specifieke geneesmiddelen of producten moet je vooraf een goedkeuring vragen aan de adviserend arts van je ziekenfonds om een terugbetalingen te krijgen via de verplichte verzekering. Lees hier hoe dat net werkt.

Derde betalersregeling
De derdebetalersregeling zorgt ervoor dat je enkel jouw deel van de kosten moet betalen aan de zorgverlener. Je ziekenfonds betaalt de rest rechtstreeks aan je zorgverlener.

Jouw elektronisch patiëntendossier
We raadplegen heel wat verschillende zorgverleners. Dankzij het elektronisch patiëntendossier kunnen zij jouw medische gegevens makkelijker delen en snellere zorgverlening bieden. Lees hier hoe jij jouw goedkeuring hiervoor kan geven.

 

Vragen?

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.