Van arbeidsongeschiktheid tot je ziekenfonds. Al je vragen over de impact van corona beantwoord.

Terugbetaling ziekenfonds

Bewegen op verwijzing

Bewegen op verwijzingWil je meer bewegen?

Maar je hebt geen tijd, je weet niet hoe, je weet niet of je het kan,… De komende jaren* kan jouw huisarts dankzij het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ je doorverwijzen naar een bewegen op verwijzing-coach. Die professionele coach helpt je gezond te bewegen. Jullie maken samen een beweegplan dat past bij jou en je leven.

1. Verwijzing van je huisarts

Dankzij een verwijzing van jouw huisarts krijg je 84 punten om naar een bewegen op verwijzing-coach te gaan. Per consultatie bij de coach gaan er punten af. Voor een individuele begeleiding van één uur gaan er 12 punten af. Voor een groepsbegeleiding van één uur gaan er 4 punten af. Indien er voldoende interesse is voor groepsbegeleidingen kan een combinatie: zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding.

Als je geen punten meer over hebt, kan je niet meer naar de coach. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen deze 84 punten niet nodig hebben om zelfstandig in beweging te blijven. 

2. Bij de bewegen op verwijzing-coach

Samen met een professionele coach maak je als deelnemer een beweegplan dat bij je past. Zo zet je de eerste stap naar bewegen. Een dagelijkse fietstocht naar het werk, elke dinsdag een wandeling met de buurman, dagelijks onderhouden van de tuin, regelmatige lunchwandeling met de collega’s, een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt,… de mogelijkheden zijn eindeloos.

De bedoeling is dat je jouw actief leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. De coach gaat niet samen met jou oefeningen doen, maar hij gaat samen met jou kijken welke soort beweging jij kan doen. Achter de schermen van ‘Bewegen Op Verwijzing’ werken verschillende lokale organisaties samen om het beweegaanbod in de buurt in kaart te brengen en toegankelijker te maken voor mensen die meer willen bewegen.


Individuele begeleiding

Voor een individuele begeleiding door een professionele beweegcoach betaal je een maximale** persoonlijke bijdrage van 20 euro per uur. Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming***? Dan betaal je maximum 4 euro per uur.

Groepsbegeleiding

Voor een groepsbegeleiding betaal je maximaal 4 euro per uur. Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maximum 2 euro per uur.
Indien een begeleiding minder lang duurt, betaal je ook minder. Zo betaal je bijvoorbeeld maximum 10 euro voor een individuele opvolging van 30 minuten (maximum 2 euro voor mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming).Individuele coaching
Groepscoaching
Punten Max. persoonlijke bijdrage
(per kwartier)
Punten Max. persoonlijke bijdrage
(per kwartier) 
Met verhoogde tegemoetkoming
-3 punten € 1 -1 punt € 0,5 
Zonder verhoogde tegemoetkoming
-3 punten € 5 -1 punt € 1


**Het is mogelijk dat in jouw regio de persoonlijke bijdrage lager zal liggen. Dit kan je navragen aan jouw huisarts.

***Op je klevers van het ziekenfonds staat een code. Deze staat onderaan de klever en eindigt steeds op 1 als je de verhoogde tegemoetkoming hebt.


Voor meer informatie kan je terecht op de website van Bewegen op Verwijzing.

* Bewegen Op Verwijzing start geleidelijk aan verspreid over Vlaanderen en Brussel. Wil je weten of het al gestart is in jouw regio? Kijk dan op www.bewegenopverwijzing.be.