Gezondheid

Wat te doen bij

Bij sommige gebeurtenissen of voorvallen moet je enkele administratieve zaken regelen met je ziekenfonds. Zo kunnen we alles zo snel mogelijk in orde brengen voor jou. Denk maar aan de kosten bij een ongeval en ziekenhuisopname, een tijdelijk vervangingsinkomen omdat je arbeidsongeschikt bent of een blijde gebeurtenis zoals zwangerschap en gezinsuitbreiding.

We lijsten de belangrijkste situaties voor je op en leggen stap voor stap uit wat je moet doen.

Heb je nog vragen? Contacteer dan gerust je persoonlijke klantenadviseur! Je vindt zijn of haar gegevens in Mijn OZ en op de correspondentie die je van OZ ontvangt. Je kan ook terecht in een OZ kantoor bij jou in de buurt.

Arbeidsongeschiktheid

arbeidsongeschiktheid

Ga je door een ongeval, ziekte of de geboorte van je kindje even niet meer werken? Dan ben je arbeidsongeschikt en kan je bij je ziekenfonds terecht voor een vervangingsinkomen.

Om een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid te krijgen, moet je zelf enkele zaken in orde brengen en zeker je ziekenfonds verwittigen.


Welke procedure moet je volgen?

Ongevallen

ongeval

Wat moet je doen als je een ongeval hebt gehad? Wie moet je verwittigen en hoe zorg je ervoor dat je de terugbetalingen krijgt waar je recht op hebt?

Vanaf er medische verzorging nodig is na een ongeval, moet je het ziekenfonds verwittigen. Afhankelijk van het soort ongeval, denk maar aan een arbeidsongeval of een ongeval bij het sporten, kan je ook je verzekering aanspreken. 

Hoe een ongeval aangeven?

Baby op komst

Dossier baby op komst

Verwacht je binnenkort een kindje? Daar komt op praktisch vlak wel wat bij kijken! Denk maar aan het regelen van je moederschapsrust of de geboorteaangifte.
Wist je dat je als jonge ouder ook van heel wat voordelen en diensten kan genieten bij OZ? Dat maakt het alvast makkelijker voor jou. 

Lees alles over praktische en administratieve zaken die je moet regelen bij de geboorte van een kindje.

Lees verder

Ziekenhuisopname

Dossier ziekenhuisopname

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, is het soms te laat om je vragen te stellen over hoe het verblijf verloopt en over de kosten die dit met zich meebrengt. Lees hier waar je tijdens en na de ziekenhuisopname nog rekening mee kan houden.

Een geplande ziekenhuisopname? Met onze checklist ben je volledig voorbereid!


Meer info

Veilig op reis

Dossier veilig op reis

Waar moet je rekening mee houden als je op reis gaat en een tijdje in het buitenland verblijft? Er zijn enkele administratieve zaken zoals een Europese Ziekteverzekeringskaart en reisdocumenten voor kinderen.

Denk voor je verblijf in het buitenland ook eventjes na over een reisapotheek en of je verzekerd bent bij dringende medische zorgen.

Meer info

Wonen, werken of studeren in het buitenland

Trek je er binnenkort op uit naar het buitenland? Vergeet je dan niet voor te bereiden. Aan welke formaliteiten je precies moet denken als je gaat wonen, werken, studeren of bevallen in het buitenland, hangt af van het land waar je naartoe gaat.

Ook als je geplande zorg nodig hebt in het buitenland, zijn er belangrijke zaken waar wij jou graag aan helpen denken.

Lees meer