Vanwege de coronamaatregelen wijzigt de werking van onze kantoren. Bekijk onze kantorenzoeker om te zien waar je terecht kan.
Vroedvrouw

Kindje op komst of net bevallen? Vraag je geboortepremie aan

Ben jij, of minstens één ander inwonend gezinslid, werknemer of zelfstandige (of gelijkgesteld)? Dan heb je recht op een starbedrag uit het groeipakket van de overheid.

Dit startbedrag bedraagt € 1.122 en kan je in Vlaanderen aanvragen bij een van de vijf organisaties die ervoor zorgen dat gezinnen hun Groeipakket tijdig en correct (blijven) ontvangen: FONS, Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia.

Krijg je je eerste kindje?

Je kan dit startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de de geboorte aanvragen bij een van bovenvermelde organisaties. Vraag je het startbedrag voor de geboorte aan, dan bezorg je de organisatie een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum.

Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum.

Ontvang je momenteel al kinderbijslag?

Je oude kinderbijslagfonds gaf je dossier automatisch door aan zijn Vlaamse opvolger. Je blijft voor minimaal 1 jaar aangesloten.

Ontvang je kinderbijslag en komt er nog een kindje bij?

Je mag je aanvraag indienen vanaf de zesde maand zwangerschap, samen met een attest van de gynaecoloog. Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de voorziene bevallingsdatum.

Geboorte- of adoptiepremie of bon OZ Shop

Kinderen krijgen kost geld. En een jong ziekenfonds weet dat. OZ draagt met plezier een steentje bij! Als je je kindje aansluit bij OZ betalen wij je een geboorte- of adoptiepremie of krijg je een bon in de OZ Shop.

Geboorte- of adoptiepremie

Voor een eerste kindje krijg je een premie van € 150 per aangesloten ouder. Bij een tweede of volgende kindje bedraagt de premie € 100.

OF

Bon OZ Shop

Je kan ook kiezen voor een bon in de OZ Shop waarmee je baby- en kinderproducten kan aankopen. Voor een eerste kindje krijg je per ouder een bon t.w.v. € 200*. Voor een tweede kindje krijg je een bon t.w.v. € 130*.

*De terugbetaling van 10% van OZ op aankopen in de OZ Shop is reeds inbegrepen.

De gekozen optie geldt voor beide ouders en is dus niet combineerbaar. Ouder(s) en baby moeten bij de geboorte of adoptie aangesloten zijn bij OZ.

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van het groeipakket