OZ jouw onafhankelijk gezondheidsfonds

Moederschapshulp voor zelfstandigen

Vrouwelijke zelfstandigen krijgen van hun sociaal verzekeringsfonds 105 dienstencheques cadeau bij de geboorte van hun kind(eren). Daarmee kan je huishoudhulp inschakelen via een erkende organisatie, zoals bv. OZhulp@home vzw, die behoort tot de Groep OZ.
Om in aanmerking te komen voor de gratis dienstencheques moet je:
 • onderworpen zijn aan het sociaal statuut voor zelfstandigen tijdens de twee kwartalen die het kwartaal van de bevalling voorafgaan. Ook je sociale bijdrage voor die kwartalen moet betaald zijn
 • onderworpen blijven tot de toekenning van de hulp en de bijdrage betaald hebben voor het kwartaal waarin de bevalling plaatsvindt
 • de pasgeborene inschrijven in het rijksregister in het gezin van de moeder
 • je zelfstandige activiteit hervatten na de geboorte van het kind

Je vraagt de moederschapshulp aan bij je sociaal verzekeringsfonds. Dit doe je:

 • per post
 • per e-mail
 • of ter plekke bij het fonds (vraag naar een ontvangstbewijs)

De aanvraag kan ten vroegste gebeuren vanaf de 6e maand zwangerschap en ten laatste op het einde van de 15e week volgend op de bevallingsdatum.

Het sociaal verzekeringsfonds bevestigt de aanvraag en vraagt een kopie van:

 • het geboorteattest
 • het ingevulde inschrijvingsformulier bij Sodexo.
  Dat bedrijf geeft de dienstencheques uit. Heb je al een gebruikersnummer? Deel dat dan mee. Je hoeft je niet opnieuw in te schrijven.

Na controle bezorgt het sociaal verzekeringsfonds een attest van begunstigde van huishoudhulp aan jou en Sodexo. Je krijgt het attest binnen de twee maanden die volgen op je aanvraag. Het attest mag niet worden afgeleverd voor de geboorte en de inschrijving in het rijksregister.

Het attest vermeldt de datum van de 1e dag van de 6e week die volgt op de bevallingsdatum. Het sociaal verzekeringsfonds betaalt ten vroegste 5 werkdagen vóór deze datum de dienstencheques aan Sodexo. Sodexo bezorgt tenslotte de dienstencheques aan jou, ten laatste vijf werkdagen na ontvangst van de betaling.

De gratis dienstencheques voor vrouwelijke zelfstandigen geven geen recht op de doorgaans geldende belastingvermindering. De tegenwaarde moet je niet opnemen in je belastingaangifte, want de cheques worden niet belast.

Brochures