Gezondheid

Je ziekenhuisfactuur onder de loep

Er staat heel wat informatie op je ziekenhuisfactuur. Wij leggen je uit hoe zo’n factuur in elkaar zit.

Je kamerkeuze bepaalt de kosten

De keuze van je kamer bepaalt de kosten op je ziekenhuisfactuur. Een ziekenhuis mag kamer- en ereloonsupplementen aanrekenen voor een éénpersoonskamer. Steeds vaker gebeuren ingrepen in dagopname. Dat heeft een invloed op de kosten die buiten de periode van hospitalisatie vallen. Daarom raden we je aan te kiezen voor een hospitalisatieverzekering die ook voor- en nazorg dekt.

Wat staat er op een ziekenhuisfactuur?

Op een ziekenhuisfactuur staan alle kosten gedetailleerd weergegeven in maximaal 8 rubrieken. De kolom "ten laste ziekenfonds" is het bedrag dat je ziekenfonds betaalt. Dit bedrag wordt rechtstreeks tussen het ziekenhuis en het ziekenfonds geregeld. De kolom "ten laste patiënt" bevat de kosten die je zelf nog moet betalen. Als je koos voor een verblijf in een éénpersoonskamer, dan zullen ook kosten vermeld worden in de kolom "supplement", ook deze dien je zelf te betalen.

  1. Verblijfskosten: hier vind je de kosten voor je kamer, maaltijden en de verpleegkundige hulp. Ook de kamersupplementen voor een éénpersoonskamer vallen onder deze rubriek.

  2. Forfaitaire kosten: een ziekenhuis mag per opname 4 forfaitaire bedragen aanrekenen. Ook als je geen gebruikt gemaakt hebt van die diensten zoals bijvoorbeeld een forfait voor klinische biologie, medische beeldvorming en geneesmiddelen.

  3. Apotheekkosten: de kostprijs voor geneesmiddelen of medische hulpmiddelen wordt hier vermeld.

  4. Honoraria: in deze rubriek staan de kosten voor de diensten van artsen en zorgverleners. Kies je voor een eenpersoonskamer, dan mogen artsen en zorgverleners een supplement aanrekenen.

  5. Andere leveringen: dit kan gaan over diverse kosten zoals bijvoorbeeld het bloed dat je eventueel toegediend kreeg, desinfecterende baden, gips, enzovoort.

  6. Dringend ziekenvervoer: indien het ziekenhuis (dringend) vervoer voor je regelt, kan dit op de opnamefactuur gefactureerd staan. Vaak verloopt dringend vervoer via de hulpdiensten of brandweer, dan zal je daar een aparte rekening voor krijgen.

  7. Diverse kosten: dit zijn de kosten die niets te maken hebben met de medische zorg. Het kan gaan om de kosten van een kapper, het verblijf van een ouder of partner, à la carte maaltijden. De tarieven voor deze kosten krijg je op voorhand via een tarievenlijst.
  8. BTW: op esthetische ingrepen zoals bijvoorbeeld een borstvergroting of facelift moet je 21% BTW betalen.

 

ziekenhuisfactuur 

Terugbetaling van je ziekenhuisfactuur via Mijn OZ

Heb je een hospitalisatieverzekering via OZ? Dan betaal je de ziekenhuisfactuur eerst zelf. Hou alle ziekenhuisfacturen goed bij en bezorg ze ons na betaling samen met je tegemoetkomingsaanvraag via Mijn OZ. Wij zorgen ervoor dat je dossier snel in orde komt en je kosten worden terugbetaald.

Mijn OZ