Gezondheid

Wat te doen voor je ziekenhuisopname

Bij een ziekenhuisopname komt heel wat kijken. Wil je goed voorbereid zijn over hoe zo’n verblijf verloopt? Wat de kosten zijn? De eresupplementen berekenen met onze tool? Of wil je checken of je goed verzekerd bent? Dan kan je terecht in onze ziekenhuisgids waar we alle inlichtingen en praktische info voor jou bundelen.

 

Dit moet je weten: 

 verzekerd

Moet ik mijn hospitalisatieverzekering op de hoogte brengen van het feit dat er een opname gepland is?

Neen, dat hoef je niet te doen.

 kosten

Hoeveel zal het kosten?

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan kan je op voorhand berekenen welke kosten een ziekenhuis aanrekent. In de tool Supplementen vind je alle gegevens over de kamer- en ereloonsupplementen in de verschillende ziekenhuizen. Op die manier berekent de tool alle kosten voor jou. Je hoeft enkel de naam van het ziekenhuis van je keuze in te geven.

Wil je de gemiddelde prijs berekenen van de meestvoorkomende ingrepen, dan kan dit via deze tool.

 verzekerd

Ben je goed verzekerd?

 hospitalisatie

Beperking vooraf bestaande ziekte of aandoening

Op basis van de medische vragenlijst kan de medisch adviseur beslissen om de aansluiting bij de verzekering te aanvaarden met een beperking van de tegemoetkoming wegens bepaalde vooraf bestaande ziektes of aandoeningen. Voor ziekenhuisopnames en daghospitalisaties die rechtstreeks verband houden met de vooraf bestaande ziekte of aandoening én waarvoor een éénpersoonskamer wordt gekozen, zal geen terugbetaling gebeuren van de kamer- en ereloonsupplementen.

Deze beperking zal bijgevolg geen uiting hebben in volgende situaties:

  • Een opname in een meerpersoonskamer die rechtstreeks gerelateerd is aan de vooraf bestaande ziekte of aandoening.
  • Een opname in een éénpersoonskamer die niet gerelateerd is aan de vooraf bestaande ziekte of aandoening.
 documenten  

Welke documenten heb ik nodig bij een opname?

Als je naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, een ingreep of een behandeling, moet je je aanmelden bij het onthaal. Om alles vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat je de nodige documenten bij je hebt. Hier kan je een kort overzicht vinden, zodat je zeker niets vergeet.

 

 

Dit breng je best al in orde: 

 check

Geef je arbeidsongeschiktheid aan

   

Tijdens en/of na je opname ben je mogelijk arbeidsongeschikt. Breng je ziekenfonds tijdig op de hoogte, want je kan recht hebben op een vervangingsinkomen. Klik hier om te weten welke stappen je moet ondernemen om een uitkering te ontvangen.

 check

Vraag op tijd je ziekenvervoer aan

 

Is het niet mogelijk om zelf naar een onderzoek of consultatie te gaan? Of om weer thuis te geraken na een ziekenhuisopname? Dan kunnen wij zorgen voor niet-dringend medisch vervoer. Tegelijkertijd kijken we ook na of je recht hebt op een terugbetaling van je vervoerskosten. Klik hier voor meer informatie

 check

Vraag tijdig je Hospitalia Assist aan

 

Ziekenhuisopnames worden steeds korter en daarom werd Hospitalia Medium en Hospitalia Plus uitgebreid met een extra dienstenpakket vanaf 1/4/2020: Hospitalia Assist. Dit pakket biedt extra hulp naar keuze bij hospitalisatie of zware ziekte: zorg/hulp aan huis, hulp in vervoer, etc.

Meer info over Hospitalia Assist vind je hier.