Hoe praat je met kinderen over corona?

31.03.2020
Niet alleen ouders, maar ook kinderen zijn ongerust over het coronavirus en de gevolgen ervan. Hoe voer je een gesprek over deze wereldwijde ziekte? In de eerste plaats: wees eerlijk, maar ook positief!

1. Wees eerlijk op een kindvriendelijke manier

Kinderen zijn nieuwsgierig en blijven graag op de hoogte. Geef eerlijke antwoorden. Maak de dingen niet dramatischer dan zijn, maar verbloem het ook niet. Zorg dat ze je goed begrijpen, gebruik woorden die passen bij hun leeftijd zodat ze niet verward geraken. Laat ze niet met een angstig gevoel achter na je gesprek, maar sluit je babbel steeds goed af.

2. Luister naar je kinderen

Pols eens bij je kinderen wat ze allemaal al weten en laat hen het voortouw nemen in het gesprek. Vlot dat niet goed, probeer via een tekening of een verhaal jouw babbel op gang te brengen. Zijn je kinderen nog heel jong, kaart het onderwerp dan niet aan, maar herinner hen er aan dat ze vaak hun handen moeten wassen, hoe ze moeten niezen, …

3. Laat ruimte voor emoties

Het is normaal dat kinderen schrik hebben, laat hen hun gevoelens en angsten uiten, want ze weten dat er iets aan de hand is. Zijn ze bang, antwoord op hun vragen, stel hen gerust.

4. Heb oog voor het positieve

Vertel hen dat er veel solidariteit is en dokters wereldwijd de handen in elkaar slaan om dit virus te verslaan. Wijs hen er op dat de meeste mensen die besmet raken, niet erg ziek worden en kunnen genezen en dat we er alles aan doen om te zorgen dat iedereen veilig is.

5. Er is ook ander nieuws

Praat niet de hele dag over corona, ook al doe je dat als volwassenen onder elkaar. Kinderen horen alles en zijn snel van begrip. Als jij je angstig of ongerust toont, zullen zij dat ook worden. Praat er over vlak na of voor het nieuws, op gezette tijden, maar zeker niet de hele tijd. Beperk de informatiestroom.


Heb je nog vragen over het coronavirus en welke impact dit heeft?

OZ deelt de komende dagen tal van praktische tips en tricks om het beste van de situatie te maken. Verder zetten we ook nog steeds maximaal in op onze dienstverlening. We lichten je graag toe welke maatregelen wij nemen als ziekenfonds en hoe dat onze dienstverlening impacteert. In onze FAQ krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.