Thuiswerken én op de kinderen passen: zo combineer je dat

17.03.2020
Vlaanderen is massaal aan het telewerken. In normale tijden ideaal om de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden. Maar als de kinderen ook thuis rondlopen, staan zelfs de grootste multitaskers voor een enorme uitdaging om dat allemaal gecombineerd te krijgen. Wij geven je alvast 5 tips die kunnen helpen.

1. Zorg voor structuur

Als de kinderen niet naar school moeten, is het verleidelijk om hen te laten uitslapen. Dat doe je beter niet. Probeer zo veel mogelijk de normale structuur aan te houden. Zowel voor jezelf als voor de kinderen. Structuur zorgt voor de nodige rust. Je kinderen weten waar ze zich kunnen aan verwachten. Zo hoef je ook niet iedere dag dingen uit te vinden om hen bezig te houden.

2. Maak de structuur zichtbaar

Hang een blad op met wat er die dag op de planning staat. Je kan dat doen met tekst of met beelden. Laat je kinderen helpen met het opstellen, het tekenen of schrijven van de planning. Iedere keer een activiteit afgelopen is, kan je die samen doorstrepen.

 

3. Doe dingen samen en alleen

De kinderen kennen je als papa of mama, niet als leerkracht of als werkende ouder. Ze beseffen niet altijd dat je ook moet werken. Maak je kinderen duidelijk dat je niet gewoon thuis bent, maar effectief aan het werk, dus dat ze je niet elke vijf minuten iets kunnen komen vragen. Laat hen samenwerken met jou door hen een opdrachten te geven zoals: maak een puzzel of een mooie tekening. Voor kinderen is het belangrijk dat ze weten dat je er bent. Duid op je schema aan wanneer jullie tijd samen zullen doorbrengen zoals samen ontbijten, lunchen, een wandeling maken. En duid ook aan wanneer jullie elk iets apart doen.

4. Sta vroeger op dan je kinderen

Probeer te werken als je kinderen slapen. Met kleine kinderen lukt dat overdag tijdens het middagdutje. Het moment om telefoontjes te doen. Mailen kan je later ook nog wel. Heb je al grotere kinderen, dan is ’s morgens vroeg of later op de avond werken een optie. De meeste mensen zijn ’s morgens het meest productief, dus hoe vervelend het ook is, zet je wekker een uurtje vroeger. Wanneer het nog rustig is in huis, kan je extra veel doen.

5. Laat het werk even voor wat het is

Acht uur aan een stuk werken, lukt niet met een kind. Dus leg je neer bij het feit dat je hoogstwaarschijnlijk niet evenveel werk kan verzetten als op normale dagen. De kans is groot dat je toch soms gefrustreerd raakt. Je hebt het gevoel dat je een slechte werknemer bent, omdat je niet kan doorwerken. Maar je voelt je ook als ouder tekortschieten, omdat je je kind niet alle aandacht kan geven. Dat is volstrekt normaal. Soms wordt het je te veel. Ga dan liever even een boekje lezen met de kinderen, dan ga je daarna rustiger en positiever aan het werk.


Heb je nog vragen over het coronavirus en welke impact dit heeft?

OZ deelt de komende dagen tal van praktische tips en tricks om het beste van de situatie te maken. Verder zetten we ook nog steeds maximaal in op onze dienstverlening. We lichten je graag toe welke maatregelen wij nemen als ziekenfonds en hoe dat onze dienstverlening impacteert. In onze FAQ krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.