ergonomisch schoonmaken

Tijd voor een lenteschoonmaak? 6 tips om ergonomisch te poetsen!

20.03.2020
Misschien is het niet meteen je favoriete bezigheid, maar dit is de ideale periode voor een grote lenteschoonmaak. Een leger huis zorgt voor meer rust, overzicht en minder opruimwerk. Hoe pak je zo’n lenteschoonmaak best aan? Wij helpen je op weg. OZ Preventieadviseur Evi Schevernels legt je uit hoe je rugvriendelijk poetst.

1. Stofzuigen met de benen

"Laat je benen het werk doen, niet je armen of je rug. Hou je rug recht en pak de stang met beide handen vast ter hoogte van de lies. Zet 1 voet vooruit en buig je knie. Duw niet op de stofzuigersteel. Stofzuig dicht bij je lichaam en beweeg mee door je lichaam van links naar rechts te verplaatsen."

2. Werkblad poetsen: lichte spreidstand

"Ga voor het werkblad staan met je benen in lichte spreidstand. Maak kleine wisbewegingen met 1 hand. De andere hand steunt op het werkblad. Wissel regelmatig eens af van hand. En verplaats je voeten als je een eindje verder wil poetsen. Vermijd om ver te reiken."

3. Afstoffen: elleboog bij je lichaam

"Als je het stof afneemt, werk je best zo recht mogelijk voor je lichaam. Hou je elleboog dichtbij je lichaam. Voor alles wat lager ligt dan je heupen, ga je door de knieën. Of zit op je knieën als dat comfortabel is voor jou. Leg er eventueel een matje onder."

4. Hoger dan schouders: op de ladder

"Voor alles wat zich boven je schouders bevindt, ga je best het laddertje op. Het is erg vermoeiend en belastend om lange tijd boven je hoofd te werken. Reik ook hier niet te ver en houd je met 1 hand vast aan het laddertje."

5. Zware lasten dicht bij je buik

"Een stofzuiger of emmer draag je met 2 handen zo dicht mogelijk bij het centrum van je lichaam: je buik. Dit is het minst belastend voor je rug."

6. Halfvolle emmer

"Een halfvolle emmer weegt minder. Je morst ook minder. En je kan het water sneller verversen zonder meer te verbruiken."


Heb je nog vragen over het coronavirus en welke impact dit heeft?

OZ deelt de komende dagen tal van praktische tips en tricks om het beste van de situatie te maken. Verder zetten we ook nog steeds maximaal in op onze dienstverlening. We lichten je graag toe welke maatregelen wij nemen als ziekenfonds en hoe dat onze dienstverlening impacteert. In onze FAQ krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.