Vijf tips: Stop corona-stress, maak je weerbaar!

15.04.2020
Corona zorgt voor angst en stress. Zal ik ziek worden, overleef ik dit financieel wel? Wat brengt de toekomst? Met deze vijf tips geef je een boost aan je mentale veerkracht.

1. Zorg voor structuur

Blijf niet de hele dag in je pyama hangen of die slonsbroek. Trek je kleren aan alsof je naar je werk of school gaat, zorg voor structuur in je dag, dezelfde routine als op andere werkdagen. Ons brein houdt van gewoontes. Routine biedt houvast en zorgt voor minder kopzorgen.

2. Focus op wat goed is

In de taal van Shakespeare bestaat een mooi woord om te omschrijven dat uit een negatieve situatie ook positieve zaken kunnen ontstaan. Collateral beauty. Geniet van de momenten met je gezin, van de tijd die vrijkomt om leuke dingen te doen. Hou vast aan de goede dingen.

3. Luister en kijk niet de hele dag naar het nieuws

Doseer de nieuwsstroom. Luister niet de hele dag naar de (nieuws)radio of lees niet de hele dag  over corona, want dat zorgt voor vonken in je hoofd. Kies één of twee momenten per dag waarbij je het nieuws volgt en gun je brein daartussen rust. 

4. Je kan meer dan je denkt

Laat los wat je niet kan veranderen en steek energie in de dingen waar je wel invloed op hebt. In tijden van crisis kan je meer dan je ooit voor ogen had en vinden velen een nieuwe kracht. Goed doen voor anderen, zoals eens boodschappen doen voor een buurman met een zwakke gezondheid, werken en tegelijkertijd thuisonderwijs geven, helpen waar kan: het geeft energie.

5. Beweeg voldoende

Blijf niet binnen, maar trek naar buiten. Beweeg, maar overdrijf daarbij niet. Denk niet aan een marathon of de Mont Ventoux, maar schakel je brein een half uur of een uurtje uit en zorg dat je lichaam in actie schiet. 

 


Heb je nog vragen over het coronavirus en welke impact dit heeft?

OZ deelt de komende dagen tal van praktische tips en tricks om het beste van de situatie te maken. Verder zetten we ook nog steeds maximaal in op onze dienstverlening. We lichten je graag toe welke maatregelen wij nemen als ziekenfonds en hoe dat onze dienstverlening impacteert. In onze FAQ krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.