zo herken je fake news

Hoe herken je fake news over COVID-19?

27.03.2020
Corona is hot news, maar er duikt ook heel wat fake nieuws op rond het virus. Neen knoflook en gember genezen de ziekte niet, en neen onze overheid vliegt niet rond met helikopters om desinfecterend middelen te spuiten. Hoe herken je fake nieuws? We geven je een leidraad.

Neen, het is niet gemakkelijk om goedbedoelde raad in whatsapp te onderscheiden van fabeltjes. Een warm bad beschermt je heus niet tegen het virus, cocaïne snuiven maakt je niet resistent. Allemaal fijn om lezen, maar dit fake of nepnieuws verspreidt zich in deze crisis schijnbaar even snel als het virus snel.

Probeer daarom altijd na te gaan van wie het bericht komt. “Een goede vriend of vriendin stuurde me deze info, ‘een betrouwbare bron’, een Brits/Japanse/Amerikaanse/Chinese dokter liet me dit weten. Als het bericht deze boodschap bevat, is die persoon vaak niet echt. Ga altijd na of de persoon echt bestaat.Verder, hanteer de HALT-methode:

  1. Ho: voel je hevige emoties of verbazing bij een bericht en een grote behoefte om dit te delen, druk dan even op je pauzeknop en onderneem volgende stappen.
  2. Analyseer de bron. Zoals we eerder al schreven: wie is de bron achter dit bericht, bestaat hij of zij echt, is hij of zij wel betrouwbaar en heeft hij of zij wel de expertise om zo’n bericht te brengen
  3. Lokaliseer ander nieuws. Ga even naar Google of een andere zoekmachine en tik een paar trefwoorden in van je bericht. Als andere betrouwbare nieuwsmedia zoals de VRT, VTM, Het Laatste Nieuws, De Standaard, … dit nieuws ook melden, dan mag je gerust zijn. Als je geen andere media vindt die het delen, dan heb je waarschijnlijk te maken met fake news.
  4. Traceer de context. Kijk even naar de datum waarop het nieuws werd gebracht. Misschien is het bericht niet recent en de informatie intussen al verouderd. Als je geen publicatiedatum vindt, deel het dan niet. De info over corona was begin maart niet dezelfde als nu, lees steeds het meest recente nieuws.

Heb je nog vragen over het coronavirus en welke impact dit heeft?

OZ deelt de komende dagen tal van praktische tips en tricks om het beste van de situatie te maken. Verder zetten we ook nog steeds maximaal in op onze dienstverlening. We lichten je graag toe welke maatregelen wij nemen als ziekenfonds en hoe dat onze dienstverlening impacteert. In onze FAQ krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen.