Samen het huishouden aanpakken: 7 tips

26.05.2020 Comfort
Je wil meer tijd voor jezelf en minder bezig zijn met het huishouden? Ja, graag! Een handige manier om meer tijd vrij te maken voor elkaar, is om de huishoudelijke taken te verdelen. Zo heb jij meer tijd én leren je kinderen voor zichzelf zorgen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

1 Zorg voor rust, ruimte en tijd

Samen poetsen

Bespreek het op een rustig moment. Aan tafel, of wanneer je samen in de auto zit, bijvoorbeeld. Leg vooral uit waarom je liever een proper huis hebt, waar iedereen een handje helpt. Leg uit dat het zo voor iedereen aangenamer wordt en je meer relaxed in huis.

2 Maak er iets positiefs van

Je kinderen zien je graag en willen zeker een tandje bijsteken, als dit jou gelukkig maakt. En ze hebben er zelf ook voordeel bij: meer plaats om te spelen, sneller aan tafel als zij de tafel dekken, … Maak er een positief verhaal van!

3 Kies je taak

Stel een lijst op van alle taken. Zo kan iedereen een paar klusjes kiezen en zo heb je meer kans op engagement van je kinderen. Taken opgelegd krijgen, is namelijk nooit leuk.

4 Geduld

Let op, zo’n reorganisatie van het huishouden vraagt tijd en volharding. Probeer niet te veel te verwachten en verlang niet dat iedereen zijn klus exact uitvoert zoals jij het gewoonlijk doet. Maak duidelijke afspraken Bijvoorbeeld:

  • Gooi vuile was in de wasmand.
  • Als er iets op de trap ligt, neem het mee naar boven.
  • Sleutels hang je in de sleutelkast.
  • Vuile vaat meteen in de vaatwas

Beter 4 goede, haalbare afspraken, dan een lijst van 10 regels waar niemand naar omkijkt. Zodra die 4 afspraken een gewoonte worden, kan je de lijst uitbreiden.

6 Eigen taken eerst

Als ieder zijn taak aanpakt, is het meteen in orde. Dat bespaart je gezin een hoop stress. Pak dus eerst je eigen klusjes aan. Dat geeft een goed gevoel én zo geef je meteen het goede voorbeeld.

professionele poetshulp7 Reken op professionele poetshulp

Is de kamer opgeruimd? Perfect om dan eens grondig te poetsen. En heb je daar zelf toch minder zin in? Dan kun je rekenen op de hulp van een professional. Je hebt namelijk al een OZ poetshulp vanaf € 7,20 per uur. 

Via OZ reken je telkens weer op betrouwbare en kwaliteitsvolle poetshulp. Ontdek er nu alles over!

 

meer info