Blijf op de hoogte, OZ nieuws

Tweede editie De Alzheimer Code gaat van start

14.09.2017 Gezondheid
De tweede editie van De Alzheimer Code start op 14 september 2017. Dit project pleit voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming van dementie en steekt een hart onder de riem van mensen met dementie én van diegenen die hen omringen, begeleiden en verzorgen.

Mensen met dementie tellen mee! Deze boodschap wil De Alzheimer Code verspreiden door middel van tentoonstellingen, theater- en filmvoorstellingen, muziekactiviteiten, lezingen, reflectie- en infomomenten.

Initiatiefnemers zijn de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Hellebosch vzw. Zij gaan in meer dan 70 steden en gemeenten een samenwerking aan met meer dan 100 organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs, zorg en welzijn. Samen met de andere ziekenfondsen van Vlaanderen, ondersteunt OZ De Alzheimer Code voluit.

Enkele blikvangers in het uitgebreide programma zijn:

Gisteren zal het regenen

De Alzheimer Code gaat op 14 september feestelijk van start in CC De Spil in Roeselare. Acteur Josse De Pauw leest uit Gestameld liedboek van Erwin Mortier, Koenraad Tinel maakt live on stage penseeltekeningen, Hannah De Meyer leest Bernard Dewulf, Charles Ducal, Joke van Leeuwen e.a. Waar woord en beeld tekortschieten, spreekt de muziek van het Rony Verbiest Trio. Regie: Guido De Bruyn (ex-Canvas).
Deze voorstelling kan je nadien ook in Lommel (07/10) bijwonen.

Uit het niets

In 2011 maakte beeldend kunstenaar Alexandra Cool een schitterende reeks van portretten van twaalf mensen met dementie. In het voorbije voorjaar begeleidde ze mensen met dementie bij het boetseren van een beeld in klei. Het werd een verbluffende ervaring. 'Uit het niets' is een dubbeltentoonstelling die wordt gepresenteerd in de indrukwekkende ruimten van De Luchtfabriek, op de oude mijnsite van Heusden-Zolder (29/10 – 30/11).

Mistig Landschap

'Mistig Landschap' is gebaseerd op het boek Hersenschimmen (1984) van Bernlef. Deze roman wordt wereldwijd als een standaardwerk over dementie beschouwd. Lies Vandenburie kruipt in het hoofd van een vrouw met dementie en Stefaan Daems illustreert de tekst met zijn saxofoon. Aangrijpend en zeer herkenbaar.
Wordt in Tildonk (19/09), Wichelen (21/09), Bilzen (22/09), Staden (27/09), Brugge (20/10), Lommel (30/10) en Zwijndrecht (23/11) opgevoerd.

Still Alice

'Still Alice' (2014) is een Amerikaanse dramafilm van Richard Glatzer met Julianne Moore in de hoofdrol. Zij is hoogleraar die de grip op haar leven langzaam kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar is geconstateerd. In 2015 kreeg Moore voor deze rol een verdiende Oscar.
Still Alice speelt in Asse (26/09), Gistel (10/10), Machelen (27/10) en Kortrijk (16/11).

Waar gaan we naartoe?

De Vlaamse documentaire 'Waar gaan we naartoe?' (2016) vertelt het verhaal van drie mensen met jongdementie en hun partners. Zij maakten een bergtocht in de Nepalese Himalaya. Zanger en schrijver Rick de Leeuw en Jurn Verschraegen, directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, begeleidden hen.
Deze documentaire wordt getoond in Meldert (18/09), Mechelen (21/09) en Hasselt (17/10).

Meer informatie over deze en vele andere programma’s vind je op www.alzheimercode.be