Blijf op de hoogte, OZ nieuws

1 op de 4 werknemers met burn-out staat in contact met ‘moeilijke’ mensen

10.11.2017 Gezondheid
Vooral verzorgend personeel krijgt het hard te verduren

Verzorgend personeel, leerkrachten, klantendiensten: ze komen vaak in contact met mensen die ze als ‘moeilijk’ bestempelen (klanten, patiënten, leerlingen). En dat blijft niet zonder gevolg voor hun stressniveau: maar liefst 1 op de 4 werknemers die vaak of constant in contact staan met ‘moeilijke’ mensen heeft een burn-out. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Vooral verzorgend personeel

Welke werknemers krijgen te maken met een burn-out? Gezondheidsprofessionals krijgen het alvast hard te verduren: 15% van de mensen met een burn-out werkt in de zorgsector. Zij worden op de voet gevolgd door leerkrachten (11%) en mensen uit de handelsberoepen (8%). De rode draad? Ze staan vaak of constant in contact met mensen die ze als ‘moeilijk’ bestempelen. In totaal verklaart 1 op de 4 werknemers met een burn-out in contact te staan met ‘moeilijke’ mensen (klanten, patiënten, leerlingen). 

Werkonderbreking, verslaving, financieel verlies, …

De gevolgen van een burn-out zijn niet min. De helft van de deelnemers aan de enquête stopte minstens 6 maanden met werken en 1 op de 10 lag in het ziekenhuis voor gemiddeld 41 dagen. Daarnaast zag 37% zijn inkomen dalen  tijdens de periode van burn-out en 29% begon meer alcohol te drinken. De nood aan menselijke én financiële steun is dus groot, maar de Onafhankelijke Ziekenfondsen stellen zich vragen bij de therapeutische en maatschappelijke aanpak van deze problematiek. Want minder dan de helft van de deelnemers aan deze enquête (44%) raadpleegde zijn huisarts tijdens deze moeilijke periode en slechts 1 op de 4 ging langs bij een psycholoog of psychiater. En dat terwijl de kans op herval een pak kleiner is als mensen een psycholoog of psychiater raadplegen.


OZ Luisterlijn

Heb jij nood hebt aan een professionele mening of een luisterend oor? Je kan elke dag terecht bij de OZ Luisterlijn.