Blijf op de hoogte, OZ nieuws

OZ Luisterlijn helpt je leven in balans te krijgen

27.07.2017 Gezondheid
Vakantie nemen volstaat niet altijd om je werk op lange termijn vol te houden. Neem voldoende rustpauzes en zorg voor een goed evenwicht tussen je werk en je privéleven. Onze psychologen van de OZ Luisterlijn kunnen je verder helpen!

Heb je deze zomer nog geen vakantie genomen? Dan ga je er binnenkort vast even tussenuit! Iedereen heeft namelijk nood aan vakantie om het werk en de stress die dat met zich meebrengt even achter zich te laten.

Een vakantie doet deugd, maar op lange termijn is dat soms niet voldoende om er opnieuw tegenaan te kunnen. Daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen je werk en je privéleven. Hier zijn enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

 
 
 
 
 
 
 
 


Las iedere dag rustmomenten in zodat je tijdig je batterijen kan opladen.

Psycholoog Cedric:

Ik ben vaak onder de indruk van wat mensen allemaal combineren: de opvoeding van de kinderen, het werk, hobby's, familie, verbouwingen en nog veel meer. Chapeau! Toch is dat niet altijd eenvoudig. Oververmoeidheid, relatieproblemen, stress op het werk, ... Het zijn allemaal problemen en situaties die we dagelijks te horen krijgen in onze praktijk.

Ik probeer met mensen na te gaan wat hun energie afneemt en ik ga met hen op zoek naar wat hen energie geeft. Je kan je batterijen opladen door aandacht te besteden aan kleine zaken, zoals doorheen de dag rustmomenten in te bouwen. Uiteraard zal dat van persoon tot persoon een andere aanpak vergen.


Mensen zien tekortkomingen bij zichzelf en hun partner en kunnen daar moeilijk mee omgaan.

Psycholoog Diane:

Onze maatschappij is veeleisend. Veel mensen gaan gebukt onder een hoge werkdruk. Bovendien wordt er steeds meer flexibiliteit geëist en dat geeft natuurlijk stress. Mensen willen namelijk een goede werknemer zijn, de ideale partner, een perfecte ouder en nog veel meer. Dat is onmogelijk.

Mensen zien tekortkomingen bij zichzelf en hun partner en kunnen daar moeilijk mee omgaan. Het is belangrijk om stil te staan bij wat voor jou echt belangrijk is en om te focussen op hetgeen jou gelukkig maakt.


OZ Luisterlijn

 

 

 

 
Enkele getuigenissen

"Soms weet ik niet waar ik mee bezig ben. 's Morgens opstaan, de kinderen aankleden, ontbijten en samen met de kinderen naar school fietsen. Daarna naar het station, de trein op en gaan werken. 's Avonds doe ik gewoon alles opnieuw, maar dan in de omgekeerde volgorde. Daarbovenop tover ik nog een warme maaltijd op tafel. Ik voel me steeds meer een robot."

"Ik slaap slecht en mijn ploegendienst maakt het er niet beter op. De weken waarin ik niet werk, ben ik een zombie."

"Als ik thuiskom, ben ik meestal kapot. Ik heb dan de neiging om te vertellen over de dag en mijn collega's. Mijn man vindt echter dat ik er te vaak over vertel en dat ik het werk niet mag meenemen naar huis. Ergens heeft hij gelijk, want 50 % van onze gesprekken in onze vrije tijd gaat over het werk. Aan de andere kant heb ik écht nood aan zo'n gesprekken."

"Ik heb steeds vaker ruzie met mijn man. Meestal gaat dat over het huishouden. Sinds vorig jaar, na zijn inzinking door te veel stress thuis en op het werk, neemt hij voor het eerst huishoudelijke taken op zich. Helaas doet hij dat erg slordig en onregelmatig, waardoor dat niet bepaald een hulp is. Soms weet ik niet meer wat ik moet doen."


Bel de OZ Luisterlijn

Wil je graag je leven opnieuw in balans krijgen? De psychologen van de OZ Luisterlijn kunnen je helpen zoeken naar een goed evenwicht tussen je werk en je privéleven. Ze zitten elke dag tussen 8 uur en 21 uur klaar om naar je te luisteren.

Zoek een rustige plek, bel naar het gratis nummer 0800 84 84 5 en vertel je verhaal. Een ervaren psycholoog helpt je verder op weg. De eerste vijf gesprekken zijn gratis!