Blijf op de hoogte, OZ nieuws

Wat verandert er bij OZ vanaf 1 januari 2018?

02.01.2018 Gezondheid
Een nieuw jaar, dat betekent vaak nieuwe en aangepaste wetten en regeltjes. Ook bij OZ.

We zetten de belangrijkste wijzigingen en nieuwigheden op een rijtje.

 

Aanvullende voordelen

Als OZ klant kan je van heel wat aanvullende voordelen genieten. Vanaf 1 januari 2018 zijn dit de nieuwe en aangepaste voordelen:

Nieuwe voordelen

 • Terugbetaling voor vakanties met Hannibal

  Hannibal organiseert vakanties voor jongeren met een beperking. OZ geeft hen een steuntje in de rug met een terugbetaling van € 25 per dag per persoon. Lees meer over het Hannibal voordeel.

 • Zorgvakanties

  Bij Zorgvakanties, een afdeling van Aro Travel, kunnen personen met een fysieke beperking of oudere personen met verminderde mobiliteit genieten van een zorgeloze vakantie. OZ biedt een terugbetaling van € 25 per dag per persoon. Lees meer over het zorgvakanties voordeel.

 • Afkolftoestel en plaswekker

  Huur je een afkolftoestel bij AKS of een plaswekker bij Charco? Dan krijg je per toestel van OZ een terugbetaling tot € 40 per persoon per kalenderjaar voor de huurkosten, leveringskosten en/of kosten voor de aankoop van verplichte toebehoren. De bijdrage bedraagt vanaf 1 januari 2018 € 8,54 per titularis per maand. Hiermee ben je volledig in orde en geniet je van alle OZ voordelen en diensten.

Aangepaste voordelen

 • Jeugdactiviteiten

  Voor de avontuurlijke jeugd hebben we heel wat voordelen:
  > Jeugdkamp: terugbetaling tot € 5 per dag, t.e.m. 18 jaar, max. 20 dagen per kind per kalenderjaar
  > Speelpleinwerking: terugbetaling van € 3 per dag, t.e.m. 18 jaar, max. 20 dagen per kalenderjaar
  > Schooluitstappen, bos-, zee- en sneeuwklassen: terugbetaling tot € 30 per kind per schooluitstap, max. 3 uitstappen per kalenderjaar
  > Jeugdbeweging: terugbetaling van € 20 per kalenderjaar per lid
  Voor het geheel van deze jeugdactiviteiten geldt er een franchise van € 10 per kind per kalenderjaar. Dit betekent dat de eerste € 10 terugbetaling per jaar niet uitbetaald wordt.

 • Miniboetiek

  Is je kindje jonger dan 3 jaar? Dan mag je kiezen uit o.a.:
  > een bon van € 200 1 waarmee je in de OZ Shop baby- en kinderproducten kan kopen. Bekijk het aanbod op shop.oz.be onder de rubriek Miniboetiek.
  > een terugbetaling tot € 200 in de kosten van een door OZ erkend kraamhotel (vzw babykraam)
  >een terugbetaling tot € 200 voor kraamzorg

 • Terugbetaling remgeld kinderen

  Je krijgt een terugbetaling van het remgeld voor kinderen jonger dan 7 jaar voor consultaties of ambulante zorg bij de huisarts of arts-specialist. We betalen dit automatisch terug, met een franchise van € 20 per kind per kalenderjaar.

 • Osteopathie, chiropraxie en acupunctuur

  OZ betaalt € 10 per zitting terug. Tot 5 zittingen per persoon per kalenderjaar bij een erkend  verstrekker.

 • OZ Luisterlijn

  Je kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8u en 21u bellen naar de OZ Luisterlijn 0800 84 84 5 voor gratis psychologische hulp. OZ biedt tot 5 gesprekken per jaar en per persoon aan. Je kan ook kiezen voor een chatgesprek.Verzekering Hospitalia en Hospitalia Plus

Heb je een bijkomende hospitalisatieverzekering Hospitalia of Hospitalia Plus? Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden vanaf 1 januari 2018.

Ereloonsupplementen tot 200%

Wil je je laten behandelen in ziekenhuizen die ereloonsupplementen vragen van meer dan 200% van het basisbedrag? Dan is er door jou een franchise van € 150 te betalen. Controleer de erelonen van jouw ziekenhuis in deze lijst. Goed nieuws: vanaf 2018 zijn er geen Vlaamse ziekenhuizen meer waar je deze franchise moet betalen. AZ Sint-Lucas in Brugge heeft namelijk ook onze overeenkomst getekend om haar ereloonsuppelementen voor 2018 te beperken tot max. 200%.

Je krijgt meer bij Hospitalia

 • Forfait voor thuisbevalling is verhoogd van € 200 naar € 300.
 • Het jaarlijks grensbedrag is verhoogd van € 16.000 naar € 25.000 per verzekerde per kalenderjaar.

En nog meer bij Hospitalia Plus

 • Forfait voor thuisbevalling is verhoogd van € 500 naar € 700.
 • Dringend vervoer is verhoogd van max. € 250 naar max. € 500 per kalenderjaar.
 • Waarborg zware ziektes is uitgebreid: voortaan worden ook Creutzfeldt-Jakob, nierinsufficiëntie – waardoor men niet zonder dialyse kan – en orgaantransplantatie gedekt, met uitzondering van hoornvlies- en huidtransplantatie.


Arbeidsongeschiktheid

Ben je zelfstandige en arbeidsongeschikt?

Vanaf januari 2018 kan je als zelfstandige sneller een uitkering bekomen. Waar je als zelfstandige in 2017 voor de eerste maand arbeidsongeschiktheid geen uitkering ontving, is die periode nu ingekort tot 14 dagen.

Sneller melden: binnen 14 dagen

Ook is de aangiftetermijn korter geworden. Bezorg ons daarom vanaf 1 januari 2018 het origineel getuigschrift van arbeidsongeschiktheid binnen de 14 dagen.
Lees meer over de wijzigingen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen.1 De terugbetaling van 10% van OZ op aankopen in de OZ Shop is reeds inbegrepen.