Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 53- en 54-jarigen

27.07.2018 Gezondheid
Dit jaar wordt de doelgroep voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker met twee geboortejaren uitgebreid. Dat wil zeggen dat nu ook 53- en 54-jarigen uitgenodigd worden.

Dit bevolkingsonderzoek, gestart eind 2013, boekt goede resultaten. Sinds de start van het onderzoek naar dikkedarmkanker zijn er 21% meer kankers gevonden dan in de periode voor de start en dat is goed nieuws. Door die vroegtijdige opsporing worden de kankers voornamelijk in vroegtijdige stadia ontdekt. Zo vergroot de kans op genezing en is een zeer intensieve behandeling vaak niet nodig. Screening wordt aangeraden vanaf 50 jaar. 

Dr. Patrick Martens: “Dikkedarmkanker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen de tweede en derde meest voorkomende kanker. Deze kanker is eenvoudig vroegtijdig op te sporen. Screenen wordt aanbevolen vanaf 50 jaar. Door het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker ontvangen Vlamingen nu vanaf 55 jaar automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest. We zijn verheugd dat we de doelgroep dit jaar opnieuw kunnen uitbreiden met de 53 en 54-jarigen. Dit gaat concreet over ongeveer 160.000 uitnodigingen die nog dit jaar verstuurd worden. Voor die leeftijd raden wij aan om via de huisartsen een stoelgangtest te laten uitvoeren.”

Praktisch

Concreet wil de uitbreiding van de doelgroep zeggen dat alle 53- en 54-jarigen die geen test hebben laten uitvoeren bij hun huisarts in de afgelopen twee jaar een uitnodiging krijgen. Personen die in de laatste tien jaar een coloscopie hebben gehad zullen ook geen uitnodiging krijgen. Meer informatie rond het bevolkingsonderzoek vind je hier.

Patient Health Viewer

De Patient Health Viewer is een gratis softwareprogramma waarop je zelf kan nagaan wanneer je voor het laatst een test hebt laten doen en wat de resultaten waren. Je kan er ook in terugvinden welke vaccinaties en medicatie je hebt gehad als deze gegevens via Vitalink gedeeld zijn.

Vitalink is het beveiligde digitale platform van de Vlaamse overheid waar artsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, tandartsen, ... tal van medische gegevens opslaan met het grootste respect voor je privacy. Je ziet met de viewer ook welke zorgverleners op welk moment naar je gegevens gekeken hebben. Zo behoud je als patiënt de controle. Om gegevens te bekijken, moet je inloggen met je elektronische identiteitskaart.