Slapende baby

Test je baby op mucovisidose

21.12.2018 Gezondheid
Laat je baby testen op 12 aangeboren aandoeningen.

Wist je dat je baby’s kort na de geboorte al kunt laten screenen op een aantal aangeboren aandoeningen? Dankzij het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen kan dat helemaal gratis. Het gaat om 12 ziekten waarmee een baby geboren kan worden, maar die meestal pas later tot uiting komen.

Vanaf 2019 ook screening mogelijk voor mucovisidose

Mucovisidose is een aangeboren, erfelijke aandoening die vooral klachten veroorzaakt in de longen en de vertering. De levensverwachting van een patiënt ligt ongeveer rond de 38 jaar. Vanaf 2019 wordt het mogelijk om ook deze ziekte al tijdens de eerste twee levensmaanden op te sporen. Een vroege diagnose en de opstart van een behandeling voordat er duidelijke symptomen zijn, kan ervoor zorgen dat het ziekteverloop minder snel gaat en de behandeling in de eerste jaren minder zwaar is.

Het opsporen van mucovisidose gebeurt op hetzelfde bloedstaal dat nu al afgenomen wordt voor het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen. Er wordt dus geen extra staal afgenomen bij de pasgeboren baby’s.

Meer informatie vind je op de website van Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen.

 

vaccinatie terugbetaald

Jouw vaccinatie terugbetaald

Wist je dat OZ een deel van je vaccinaties terugbetaalt? Per jaar kan je rekenen op een terugbetaling van € 10 per persoon. Je kan dit voordeel gebruiken voor o.a. reisvaccins, griepvaccins en vaccins tegen baarmoederhalskanker.