8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één geneesmiddel

16.11.2018 Gezondheid
Tussen begin 2013 en eind 2016 deden de Onafhankelijke Ziekenfondsen een studie naar het gebruik van terugbetaalde geneesmiddelen bij zwangere vrouwen. Maar liefst 83% van de ondervraagden zou minstens 1 voorgeschreven en terugbetaald geneesmiddel ingenomen hebben.

Geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld namen de zwangere vrouwen 4 verschillende geneesmiddelen. Dat is niet zonder risico want we weten van geen enkel medicijn of ze onschadelijk zijn voor moeder en kind. Bij bepaalde ziektes is het dan weer belangrijk om een voorgeschreven behandeling niet zelf aan te passen of te stoppen zonder overleg met je dokter.

Leeftijd speelt een rol

Uit de studie bleek ook dat de leeftijd van de vrouw een rol speelt in het wel of niet innemen van geneesmiddelen. Bij 25- tot 30-jarige vrouwen gaat het om 6,7% van de zwangerschappen, maar bij vrouwen boven de 40 jaar gaat het al om 10,9%. Dit kan te maken hebben met het feit dat het aantal chronische ziekten ook toeneemt met leeftijd.

Raadpleeg je arts

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het essentieel dat zwangere vrouwen samen met hun arts de voordelen en risico’s van elk geneesmiddel afwegen. Heb je een kinderwens en neem je een geneesmiddel of overweeg je om tijdens je zwangerschap één te nemen? Ga dan zeker eerst bij je arts langs. Daarnaast is het belangrijk om zeker geen geneesmiddelen op eigen houtje te nemen en ook geen voorgeschreven behandeling te wijzigen of stop te zetten zonder eerst met je arts te overleggen