Word een Antibiotic Guardian

04.01.2019 Gezondheid
We moeten het antibiotica gebruik drastisch minderen. Doe mee en word ook een Antibiotic Guardian! Lees er hier meer over.
De cijfers liegen er niet om: antibiotica worden nog altijd te veel voorgeschreven in België.  Bij ernstige infecties kunnen ze levens redden, maar banale ziektes als een verkoudheid of hoest kan je lichaam gewoon zelf overwinnen. Te vaak en onnodig antibiotica gebruiken, kan leiden tot resistentie en dat is gevaarlijk!

Resistent tegen antibiotica

Door een overmatig en verkeerd gebruik verliezen antibiotica hun werking. Dat kan leiden tot langer ziek zijn of zelfs een risico op overlijden. Die resistentie is een wereldwijde bedreiging: in Europa wordt het aantal doden door resistentie aan antibiotica op 25.000 geschat. En als de situatie niet verbetert, zou antibioticaresistentie kunnen leiden tot 10 miljoen doden wereldwijd tegen 2050.

Word Antibiotic Guardian!

Verstandig omspringen met antibiotica is de boodschap. Wil je de resistentie tegen antibiotica terugdringen? Word dan Antibiotic Guardian. Met één eenvoudige belofte rond een beter antibioticagebruik kan je helpen om deze levensreddende medicatie te behouden voor de toekomst. Surf naar de website van de Antibiotic Guardian campagne en nodig je vrienden, familie en collega’s uit om hetzelfde te doen!

Vaak hangt je antibiotica gebruik van je dokter af. Hij of zij schrijft de medicatie namelijk voor. Maar Antibiotic Guardian worden, gaat om meer dan dat:

  • Neem je antibioticakuur volledig in en hou geen overschot bij
  • Breng ongebruikte antibiotica terug naar de apotheker om te laten vernietigen 
  • Geef je antibiotica nooit door aan anderen

Heb je toch antibiotica nodig? 

Gebruik ze correct om het risico op resistentie te verminderen:

  • sla nooit een inname over
  • gebruik de voorgeschreven hoeveelheden
  • maak je antibioticakuur volledig af
  • hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer

Meer info?