4 tips van de tandarts: goede tandzorg bij kinderen

10.05.2019
Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat er een verband is tussen socio-economische kwetsbaarheid en ongelijkheden in gezondheidszorg. En dit zien we ook bij de tandarts. Kinderen uit gezinnen met recht op verhoogde tegemoetkoming hebben 2 keer meer kans op gaatjes in de tanden.

Volledige terugbetaling tot 18 jaar

Bij gezinnen met recht op verhoogde tegemoetkoming gaat slechts 44% van de kinderen elk jaar naar de tandarts. En dat terwijl tandzorg in België volledig wordt terugbetaald tot 18 jaar, uitgezonderd orthodontie. Als kinderen uit kwetsbare gezinnen naar de tandarts gaan, is het vaker om gaatjes te laten behandelen en minder voor een preventieve behandeling. Voor de leeftijd van 6 jaar is het risico dubbel zo groot dat ze behandeld worden voor een gaatje: 24%, tegenover 12% zonder RVV.

4 slimme tips van de kindertandarts

Een leven lang een stralende glimlach en gezonde tanden is onbetaalbaar. Daarom is het belangrijk om je kind van in het begin aan te leren zijn of haar gebit goed te verzorgen. Want vroeg geleerd is oud gedaan! Dit zijn de slimme tips van kindertandarts Laurence Watthée:

 1. Poetsen en nog eens poetsen!
  Tandpaste ter grootte van een erwt en twee maal per dag 3 minuten lang poetsen. Zolang je kindje jonger is dan 9 jaar, help je best nog een beetje. En ja, zelfs dat allereerste tandje moet gepoetst worden!

 2. Water is de enige tandvriendelijke drank
  Frisdrank, limonade of fruitsap bevatten een grote hoeveelheid suiker en tasten het glazuur van je tanden aan. Zo verhoog je het risico op gaatjes.

 3. Eet zo weinig mogelijk tussen de maaltijden door
  Elke keer je eet, wordt je mond overspoeld met bacteriën. Knabbel je de hele dag door, dan zijn je tanden constant in contact met zuur en wordt het risico op gaatjes groter.

 4. Ga twee maal per jaar naar de tandarts
  Zo kan de tandarts snel ingrijpen bij gaatjes en kun je erger voorkomen. Bovendien kan je op deze manier vermijden dat je later voor hogere kosten komt te staan.

Dentalia PlusHoge tandartskosten vermijden?

Komaf maken met de hoge tandartsfactuur? Met Dentalia Plus kun je rekenen op hoge terugbetalingen voor prothesen, implantaten en nog veel meer!

Meer info