Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

04.07.2019 Gezondheid

Meer dan de helft van de ouders met struise kinderen onderschat het overgewicht van hun kroost. Dat bleek onlangs op een Europees congres over vetzucht in Glasgow. 

Verkeerde inschatting

Het aantal kinderen en jongeren die met overgewicht kampen is de voorbije veertig jaar wereldwijd meer dan vertienvoudigd. Het aantal vijfjarige meisjes met overgewicht steeg van 5 miljoen in 1975 naar 50 miljoen in 2016. Bij de jongens gaat het om een toename van 6 miljoen naar 74 miljoen. Bovendien blijkt meer dan de helft van de ouders dit probleem te onderschatten, vooral als het gaat om erg jonge kinderen. 

Gebrek aan ondersteuning

Vooral ouders die zelf met overgewicht kampen en een beperkte scholing hebben genoten, onderschatten het overgewicht van hun kroost. Van de zwaardere kinderen en tieners zelf schat ongeveer 34% het eigen gewicht te gunstig in. Dat is problematisch, want daardoor krijgen vele kinderen niet de ondersteuning die ze nodig hebben om gezond te blijven. 

Gezonder eten, samen met je gezin?

Denk je dat jouw kinderen kampen met overgewicht? Of wil je gewoon wat gezonder eten met je gezin?

Onze voedingsspecialisten geven je graag het advies dat je nodig hebt. We zetten jou en je gezin op weg naar een gezondere levensstijl. Iets waar je je hele leven baat bij hebt! 

Ontdek hier alles over het OZ voedingsadvies.