Rookmelder installeren

Waar plaats je CO- en rookmelders?

11.09.2019 Gezondheid
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Maar goed ook, want een rookmelder kan je leven redden! Ze in huis halen is al een goed begin, maar waar hang je die nu het best?

Waar hang je een rookmelder?

Plaats minstens één rookmelder op elke bewoonde verdieping. Een goede plaats daarvoor is bijvoorbeeld de hal. Ook in de (kinder)slaapkamers is het aangeraden om een rookmelder te plaatsen. In de badkamer, keuken en garage is niet zo’n goed idee, omdat je snel te maken hebt met een vals alarm. Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, krijgen er best wel één.

Wat is de beste plek voor een rookmelder?

Je hangt hem best ondersteboven aan het plafond, in het midden van de ruimte. De vuistregel is om minstens 30 centimeter weg te blijven van de kamerhoeken. Een keer per maand testen of ze nog werken, wordt ook aangeraden.

CO-melders

Om op beide oren te kunnen slapen, kan je daarnaast ook CO-melders ophangen in de buurt van of in de slaapkamers zelf. In vochtige ruimtes, kleine of afgesloten kamers en dichtbij hittebronnen horen ze niet thuis. CO-melders plaats je best niet aan het plafond, maar tegen de wand (in de slaapkamers liefst op slaaphoogte). Blijf minimum 15 cm weg van het plafond en hang de CO-melders nooit te laag bij de grond.

Jouw voordeel in de OZ Shop

Ben je nog op zoek naar een geschikte CO- of rookmelder? In de OZ Shop vind je de melder die je nog hebt. Bovendien kun je rekenen op 10% korting als OZ klant. En wist je dat je daarbovenop nog eens beroep kunt doen op je OZ voordeel Veiligheid? Zo krijg je € 20 terugbetaald voor de aankoop van een CO- of rookmelder.

 

Branddeken

1 X 1M
Must-have voor de keuken
EN-1869 goedgekeurd

Bekijk in de OZ Shop

 

 

CO-melder

Display geeft afwisselend de COwaarde
en de temperatuur weer
Inclusief batterijen

Bekijk in de OZ Shop

 

Rookmelder

Design rookmelder
Lithium batterij
10 jaar garantie
Verbeterde rookdetectie

Bekijk in de OZ Shop