Het is niet meer uit het nieuws weg te slaan: het coronavirus (Covid-19)

12.03.2020 Gezondheid
Het is niet meer uit het nieuws weg te slaan: het coronavirus (Covid-19). De Belgische gezondheidsautoriteiten en onze gezondheidssector zetten alle middelen in om de volksgezondheid te beschermen. Huisartsen en ziekenhuizen weten hoe ze snel een patiënt kunnen herkennen, die mogelijk besmet is met het coronavirus en wat ze in dat geval moeten doen.

Wat je zelf al kan doen

Want we kunnen inderdaad iets doen, en dat met een aantal eenvoudige maatregelen. Die maatregelen helpen trouwens ook tegen de verspreiding van griepvirussen.

  • Was regelmatig je handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis als je ziek bent.

Waar je moet op letten

Omdat er in deze periode van het jaar ook griepvirussen en verkoudheden mogelijk zijn, is het gemakkelijk om dit te verwarren met Covid-19. Hou daarom volgende zaken in het achterhoofd, wanneer je je ziek voelt en vermeld ze aan je huisarts:

  • Je hebt koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten en kortademigheid).
  • Je bent in de afgelopen 14 dagen in een risicoland geweest met veel besmettingen met het coronavirus.
  • Er is iemand in je nabije omgeving ziek, en die persoon was onlangs in een risicoland met veel coronabesmettingen.
  • Je hebt contact gehad met een patiënt met het coronavirus.

Bel in deze gevallen naar je huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed.

FAQ

Je vindt hier een FAQ i.v.m. het coronavirus. We lijsten enkele veelgevraagde zaken op:

Wat is het verschil tussen de griep en het coronavirus?

Het coronavirus voelt een beetje zoals de griep. Toch is er een verschil: naast hoge koorts en lusteloosheid, krijg je ook keelpijn, een hardnekkige hoest en ademhalingsproblemen. In de meeste gevallen verdwijnt de ziekte na vijf dagen. Vooral bij ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen is de kans groter op complicaties: meer benauwdheid, meer koorts, een longontsteking en nog meer ademhalingsproblemen. Zij behoren dus tot de risicogroep.

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd van het coronavirus varieert van 2 tot 12 dagen. Daarom wordt uit voorzorg vaak een quarantaine van 14 dagen voorgesteld.

Hoe wordt een besmetting vastgesteld?

Vermoed je dat je besmet bent? Dan bel je naar je huisarts. Je kan via de telefoon je symptomen uitleggen en op basis daarvan bepaalt de huisarts of je een risico vormt. Ga zeker niet naar de wachtzaal of spoed, want op die manier verhoog je het risico op besmettingen. Ben je wat ouder of behoor je tot de risicogroep* en je hebt symptomen die lijken op die van het coronavirus? Dan zal je worden getest om te kijken of je besmet bent. De huisarts zal aan de hand van een swap met een wattenstaafje (in je keel of neus), een staaltje nemen dat nadien in een labo wordt onderzocht. Is de staal positief, dan moet je thuis uitzieken en zo weinig mogelijk contact hebben met anderen. Een ziekenhuisopname is enkel nodig als de longklachten verergeren.

Helpen de mondmaskers?

De simpele (papieren) mondkapjes, die veel mensen bijvoorbeeld ook in China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Als je zelf besmet bent, helpt het wel om te voorkomen dat je anderen besmet. Medisch personeel draagt professionele mondkapjes: die helpen enkel als je ze heel goed sluit over neus en mond en als je ze regelmatig wisselt.

Hoe wordt het behandeld?

In afwachting van een specifiek vaccin of geneesmiddel, moeten patiënten gewoon uitzieken, eventueel met pijnstillers. Omdat het een virus is, helpen antibiotica uiteraard niet.

Nuttige websites met meer informatie:
info-coronavirus.be
sciensano.be

Je kan ook terecht op het nummer 0800 146 89 van de federale overheid voor meer informatie over het virus.