diabetespatiënt

Doe jij beter? Gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9/10 in test over diabetes

12.11.2020 Gezondheid
Met een gemiddelde score van 4,9/10 scoren Vlamingen matig wanneer er gepolst wordt naar hun kennis over diabetes. Nochtans heeft naar schatting 1 op de 10 volwassen in Vlaanderen diabetes (type 1 of type 2) en krijgt om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen.

Uit de iVOX-studie in opdracht van de Diabetes Liga vzw blijkt dat zelfs mensen die iemand met diabetes kennen in hun omgeving met 5,4/10 niet veel beter scoren dan het gemiddelde.

De opvallendste resultaten:

  • 1 op 2 Vlamingen kent het verschil niet tussen diabetes type 1 en diabetes type 2
  • 40% denkt verkeerdelijk dat je diabetes krijgt door het eten van te veel suiker
  • 50% denkt – onterecht – dat diabetes behandeld wordt met een streng dieet
  • 1 op 2 is verkeerdelijk overtuigd dat je het wel voelt als je suikerspiegel niet onder controle is

Omdat de kennis over diabetes duidelijk nog beperkt is, lanceerde Diabetes Liga een speciale diabetes mythemeter. Die is niet alleen nuttig voor wie iemand kent die diabetes heeft, maar voor iedereen die onvoldoende de symptomen kent. Zo kunnen vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies wijzen op diabetes, maar wordt het door Vlamingen nog niet in verband gebracht met diabetes.

Test jouw kennis over diabetes 

Info en vragen over diabetes? Surf naar www.diabetes.be of bel 0800/96 333

 

 

*De vermelde voordelen en diensten voor OZ klanten zijn enkel geldig voor klanten van OZ501 die in orde zijn met de bijdragen aanvullende diensten.