Hospitalisatieverzekeringen

Opvallend: een ziekenhuisopname duurt minder lang dan enkele jaren geleden

03.06.2020 Gezondheid
De voorbije jaren lagen we met z’n allen steeds minder lang in het ziekenhuis. Niet dat er minder opnames nodig zijn, maar we staan sneller weer buiten. Wat betekent dat nu juist voor jouw hospitalisatieverzekering?

Kortere opnames, maar langere voor- en nazorg

Elke dag waarop een patiënt in het ziekenhuis verblijft, noemen we één verpleegdag. In 2006 bedroeg het totale aantal verpleegdagen van alle patiënten in alle Vlaamse ziekenhuizen nog 8.455.225. Bijna tien jaar later, in 2015 was dat nog 8.266.022. Daardoor daalde dus ook de gemiddelde verblijfsduur in het ziekenhuis, van 8 dagen in 2006 naar 7,2 dagen in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek van Agentschap Zorg en Gezondheid waarbij ook heropnames, langdurige verblijven en psychiatrische opnames inbegrepen zijn. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) verwacht bovendien dat tegen 2025 het gemiddelde nog slechts 5,94 dagen zal bedragen.

Het KCE moedigt ook de daghospitalisatie verder aan, door ultrakorte opnames aan te raden voor kleine behandelingen of ingrepen. Daardoor dalen de ziekenhuiskosten voor zowel de patiënten als de maatschappij. Al is het belangrijk om bij een kortere opname extra aandacht te besteden aan de onderzoeken vooraf en de controle, nazorg en revalidatie achteraf. De pre- en postkosten kunnen daardoor toenemen.

Hoe belangrijk is een aangepaste verzekering?

Een kortere ziekenhuisopname vraagt om een aangepaste verzekering. De standaard ziekteverzekeringen dekken bijvoorbeeld niet alle kosten voorafgaand aan of na afloop van een opname. Zorg dus op tijd voor een verzekering die een groot deel van de mogelijke kosten dekt.

De drie Hospitalia-verzekeringen van OZ hebben een dekking van 100 tot wel 300 procent* voor ereloonsupplementen. Zo kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan bovenop je medische ingreep of behandeling. Bovendien bevatten Hospitalie Medium en Hospitalia Plus ook een extra dienst (Hospitalia Assist) waarbij je een budget van 1.000 euro krijgt per opname die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor hulp in het huishouden of opvang voor je kinderen of huisdieren.

Omdat er bij kortere ziekenhuisopnames meer voor- en nazorg nodig is, kregen al onze hospitalisatieverzekeringen een uitbreiding voor de pre- en postkosten. Dat wil zeggen dat een groot deel van de kosten voor én na je verblijf in het ziekenhuis terugbetaald worden. Met Hospitalia Medium bijvoorbeeld, ben je gedekt tot 60 dagen voor én 180 dagen na de opname. Als in de toekomst de ziekenhuisopnames dus steeds minder lang duren en voor- en nazorg belangrijker wordt, kan jij op twee oren slapen.

Tot slot kan je bij OZ ook een Waarborg Zware Ziekte toevoegen aan je verzekeringspakket. Op die manier ben je ook zeker van tussenkomst door je ziekenfonds bij bepaalde zware ziektes voor kosten buiten het ziekenhuis die doorgaans niet onder je standaardverzekering vallen.

Ontdek jouw ideale formule

Benieuwd naar onze hospitalisatieverzekeringen? Ontdek nu welke formule past bij jou én je gezin. 

Ontdek ons aanbod

 

*van het officiële tarief van de behandeling