man krijg griepvaccin

Griepvaccinatie in twee fases

11.09.2020 Gezondheid
De Hoge Gezondheidsraad raadt meer dan ooit aan om risicopersonen te vaccineren, om zo te voorkomen dat ons gezondheidssysteem overbelast zou geraken wanneer er in het griepseizoen ook nog een COVID-19-piek zou komen. Bovendien is vaccinatie van gezondheidswerkers belangrijk om de patiënt te beschermen, en zorgt de vaccinatie van 50 tot 64-jarigen voor een verminderde werklast in de eerste lijn.

Aangezien het aantal griepvaccins beperkt is (België beschikt over 2,9 miljoen vaccins), zal het dit jaar worden toegediend in twee fases. Hierdoor worden onder andere risicogroepen en personen die werken in de gezondheidssector eerst ingeënt.

Fase 1: 15 september tot 15 november

Tijdens de eerste fase krijgen risicogroepen voorrang, wat wil zeggen dat het vaccin enkel aan hen wordt afgeleverd. Ze dienen het vaccin af te halen tussen half september en half november. De toediening zelf van het vaccin blijft aanbevolen vanaf 15 oktober.

Onder risicogroepen wordt verstaan:

Categorie A

 Groep 1: personen met een risico op complicaties

  • alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma ), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
  • alle personen vanaf 65 jaar
  • personen die in een instelling verblijven
  • kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

Groep 2: personen werkzaam in de gezondheidssector

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als

  • de risicopersonen uit groep 1
  • kinderen jonger dan 6 maanden

Categorie B: personen tussen 50 en 65 jaar.

Behoor je tot een risicogroep? Neem contact op met je huisarts voor meer info.

 

Fase 2: vanaf 15 november

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na fase 1 kan de vaccinatie worden uitgebreid tot de rest van de bevolking vanaf half november. In sommige gevallen krijg je de mogelijkheid om je te vaccineren tegen griep via het werk. Ook hier is de gefaseerde aanpak van toepassing.

Meer info: