Zo bereid je jouw kind voor op een ziekenhuisopname

19.05.2020 Gezondheid
Jaarlijks belandt 1 op de 10 kinderen in ons land in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de KidOscope van 2018, de gezondheidsbarometer voor kinderen van de onafhankelijke ziekenfondsen. Bij baby’s jonger dan 1 jaar belandt bijna een kwart in het ziekenhuis en blijven ze er in 9 op de 10 gevallen ook overnachten. Meestal worden ze opgenomen vanwege ademhalings- of infectieziekten en virale infecties. Pasgeboren meisjes zijn van nature iets beter resistent tegen ziektes dan jongens en lopen minder risico op complicaties na de geboorte. Hoe ouder de kinderen worden, hoe kleiner het verschil tussen beide geslachten en hoe minder ze in het ziekenhuis belanden. Hoe kan je jouw kind voorbereiden op een ziekenhuisopname? Wij geven je wat nuttig advies.

Geef de nodige info

Laat je goed informeren door de behandelende arts of verpleegkundige en geef je kind een korte, eenvoudige versie van de uitleg. Zo zal hij of zij minder schrik hebben van de opname. Beperk je tot de zaken die je zoon of dochter bewust zal meemaken, details over een operatie hoeven bijvoorbeeld niet. Hoe ouder het kind, hoe meer info je kan geven. Bij zeer kleine kinderen kan je uitleg geven aan de hand van een tekening of een pop. Er bestaan ook verschillende boekjes voor kinderen over het ziekenhuis. Neem naast de noodzakelijke spullen zeker genoeg vertrouwde items mee zoals de favoriete knuffel, wat boekjes of strips, spelletjes en speelgoed.

Bereid je kind zo snel mogelijk voor, maar geef niet alle info meteen in één keer. Herhaal de belangrijkste zaken geregeld zodat je kind het beter onthoudt. Probeer zoon- of dochterlief zoveel mogelijk gerust te stellen, maar wees altijd eerlijk. Schets daarom geen té rooskleurig beeld van de ziekenhuisopname, er zullen sowieso onderzoeken en verpleegkundige handelingen nodig zijn die niet aangenaam zijn. Spuitjes laten zetten of het nemen van een scan kunnen eng zijn voor een kind.

Rooming-in

Als je zoon of dochter in het ziekenhuis moet overnachten, blijf je natuurlijk graag aan zijn of haar zijde. Daarom kan je kiezen voor ‘rooming-in’. Dat betekent dat één vertrouwenspersoon ouder dan 18 bij het kind mag slapen. Bijna altijd is dat de vader of de moeder van het kind. Het ziekenhuis zorgt dan voor een extra bed in dezelfde kamer. Door te blijven slapen ben je altijd in de buurt als er complicaties zouden zijn en is je kind minder angstig. Rooming-in brengt echter ook extra kosten met zich mee.

Het Onafhankelijk Ziekenfonds steunt je bij de ziekenhuisopname van je kind. Daarom breiden wij ons gamma uit met een extra verzekering. Naast Hospitalia, die de ereloonsupplementen bij een opname langer dan één dag tot 100 procent* dekt, en Hospitalia Plus, die tot 300 procent* dekt, is er nu ook de gulden middenweg dankzij Hospitalia Medium. Naast een dekking voor de ereloonsupplementen tot 200 procent*, valt ook alle voorzorg tot 60 dagen voor de opname én nazorg tot 180 dagen na de opname onder die hospitalisatieverzekering. Ook de kosten van de rooming-in zijn volledig gedekt. Zo kan jij je concentreren op de behandeling en het herstel van je zoon of dochter.

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen.

*van het officiële tarief van de behandeling